TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 392: De Slag om de Sloedam

De Slag om de Sloedam
In de Tweede Wereldoorlog is de Sloedam (destijds een dijk van 1.000 meter lang en slechts 45 meter breed) de enige toegang tot Walcheren vanuit Zuid-Beveland. Door de aanwezigheid van Franse troepen wordt na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 in Zeeland de strijd nog voortgezet. Op 17 mei 1940 om 09.20 uur opent de vanuit het Oosten oprukkende 9. Kompanie/SS-Regiment “Deutschland” van de Verfügungs-Division de aanval vanuit Zuid-Beveland. De Fransen van o.a. het 224éme Régiment d' Infanterie van de 68éme Division d' Infanterie bieden heftig verzet en slaan diverse aanvallen af. Om ongeveer 17.00 uur moeten de Fransen zich toch terugtrekken. Diezelfde avond volgt de overgave van Walcheren en Zuid-Beveland. De Fransen tellen negentien gesneuvelden, de Duitsers vijftien.

Aan het eind van de oorlog is de Sloedam wederom het toneel van hevige strijd. Vanaf eind oktober 1944 moeten de geallieerden het opnemen tegen de Duitse bezetting van Walcheren. Die strijd begint met een aanval over land via de Sloedam op 31 oktober 1944 door Canadese troepen van de 2nd Canadian Infantry Division. The Black Watch of Canada (RHR), The Calgary Highlanders en Le Régiment de Maisonneuve van de 5th Canadian Infantry Brigade voeren achtereenvolgens vier frontale aanvallen uit. Het eerste ingenomen bruggenhoofd op Walcheren kan slechts enkele uren worden vastgehouden. Men moet weer terugtrekken. Op 2 november wordt de aanval (Operatie Magnetise) overgenomen door het1stBn The Glasgow Highlanders van de 52nd (Lowland) Infantry Division. In de middag van 3 november kan de Sloedam definitief worden ingenomen. Tijdens de strijd om de Sloedam, durend van 31 oktober toten met5 november 1944 , sneuvelen vijfenveertig Canadezen en negentien Britten.

Om het vastgelopen offensief van de Tweede Canadese Infanteriedivisie op de Sloedam te ondersteunen, besluit men de Duitse eenheden aan de Walcherse zijde te verrassen door een nachtelijke aanval vanuit de kleine haven Zuid-Kraaijert, vlakbij Nieuwdorp, over het water en de modder van het Sloe. Gedurende de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november 1944 steken Schotse soldaten van het 6de bataljon De Cameronians (SR) met bootjes het water over en daarna de slikken van het Sloe; 2 kilometer ten zuiden van de dam. Deze geheime aanval, codenaam operatie Mallard, is succesvol. De Duitsers verwachten de geallieerden hier niet en moeten zich terugtrekken. Op de Sloedam wint de Tweede Canadese infanteriedivisie hierdoor terrein en op 5 november geven de Duitsers zich gewonnen.

De huidige monumenten vormen een eerbetoon aan de dappere geallieerde militairen die hier op en rond de Sloedam en bij de strijd om het Sloe hun leven gaven voor onze vrijheid.

Audiospot - De Slag om de Sloedam



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze

51.502181, 3.705059

Internationaal archiefonderzoek leidt tot boek over capitulatie van Zeeland

mei2021

Internationaal archiefonderzoek leidt tot boek over capitulatie van Zeeland

De strijd waardoor Zeeland in 1940 in Duitse handen kwam is een stuk minder belicht dan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde bijvoorbeeld krijgt steeds meer aandacht. Ton Goossens uit Middelburg schreef een boek over de bewogen dagen van 10 tot 27 mei. Hij vertelde erover in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.

Lees meer

Herdenkingen Zeeland

nov2009

Herdenkingen Zeeland

Op 31 oktober 2009 vond bij het monument op de Sloedam bij Arnemuiden en in het stadscentrum van Middelburg een grote herdenking plaats in het kader van 65 jaar bevrijding in Zeeland.

Lees meer