TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiepaneel Perimeterroute nr. 1

De tekst op het informatiepaneel luidt:
Perimeterwandelingen Oosterbeek
Het slagveld rondom Hartenstein

Historische achtergrond perimeterswandelingen

De noordelijke en de zuidelijke lus van de perimeterwandeling rondom het Airborne museum 'Hartenstein' volgen voor een belangrijk deel de frontlijn van het geallieerde bruggenhoofd in september 1944.
Bij de Britse en Poolse luchtlandingen vanaf 17 september bij Wolfheze, Renkum, Ede en Driel zijn bijna 12.000 man betrokken. Deze kregen al snel met zware Duitse tegenstand te maken.

Nadat het na zware gevechten op 18 en 19 september mislukt was om de ingesloten troepen van luitenant-kolonel John D. Frost bij de brug in Arnhem te bereiken, trokken de restanten van de Eerste Airborne Divisie zich op 20 september terug in Oosterbeek waar de zogenoemde perimeter als verdedigingslinie werd ingericht. Een dag later moesten de troepen van Frost door voorraadgebrek en zware verliezen - de helft van de manschappen was gedood of gewond - zich terugtrekken van de brug in Arnhem naar Oosterbeek.
Uiteindelijk kon het bruggenhoofd, onder bevel van generaal-majoor Robert E. Urquart, niet behouden worden. In de nacht van 25 op 26 september werden de troepen geëvacueerd over de Nederrijn.

Noorderlijke Perimeterroute (3,7 km)
Deze route volgt de Utrechtseweg naar het kruispunt bij de Stationsweg. Restaurant Schoonoord, gelegen aan dit kruispunt, was in 1944 een noodhospitaal. Aan de ene kant van de Stationsweg zaten de geallieerden verschanst, terwijl de Duitse troepen hen vanaf de andere kant onder vuur namen. Bij het station van Oosterbeek kunt u kiezen voor een extra wandeling (1,5 km heen en terug) naar de vlakbij gelegen Airborne Begraafplaats of linksaf de route vervolgen via de Graaf van Rechterenweg.

Zuidelijke Perimeterroute (4,0 km)
Deze route loopt via het park Hartenstein en de Hemelse Berg naar het Kerkpad bij de uiterwaarden van de Rijn. Bij de oude Nederlands Hervormde kerk van Oosterbeek gaat deze weer omhoog, de stuwwal op, naar de Pietersberg. U komt dan langs appartementencomplex de Tafelberg. Dit was in september 1944 het hoofdkwartier van veldmaarschalk W. Model van Heeresgruppe B, en daarna een Brits noodhospitaal. Via het kruispunt bij restaurant Schoonoord wandelt u weer terug naar het museum.

"Alle grote dingen zijn eenvoudig en vele kunnen worden weergegeven in een enkel woord: vrijheid, rechtvaardigheid, eer, plicht, mededogen, hoop."
Sir Winston Churchill

De perimeterwandelingen zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Renkum, Citer en het Airborne Museum 'Hartenstein'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.988022, 5.833513