Vanaf 1941 was het Groot-Seminarie in Haaren in gebruik als gijzelaarskamp en later als gevangenis. Ongeveer 3000 mensen hebben er gevangen gezeten. De laatste gevangenen zijn in 1944 vertrokken.
Momenteel is in de voormalige kapel een gedenkplaats. Deze is alleen geopend op de eerste woensdag van de maand. Wel zijn er ook rondleidingen mogelijk. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
In de gedenkplaats zijn onder andere namenlijsten van de gijzelaars en gevangenen.
Ook is er een plaquette afkomstig uit het gemeentehuis uit Sint-Michielsgestel met de volgende tekst:
VAN 4 MEI 1942 TOT SEPT. 1944
WERD HET SEMINARIE ‘BEEKVLIET’ TE
ST. MICH. – GESTEL DOOR DE DUITSE
BEZETTING MISBRUIKT ALS KAMP
VOOR NEDERLANDSE GIJZELAARS.
GEDURENDE DIE TIJD HEBBEN DE
INWONERS VAN ST.-MICHIELSGESTEL
ALLE MOGELIJKE HULP EN STEUN
AAN DE GIJZELAARS VERLEEND.
UIT DANKBARE HERINNERING HIERAAN
WERD DIT RELIËF AAN DE GEMEENTE
ST.-MICHIELSGESTEL AANGEBODEN
DOOR DE OUD-GIJZELAARS.
ST.-MICHIELSGESTEL 14 AUG. 1948
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Het is deze week precies een jaar geleden dat landgoed Haarendael bij Haaren compleet werd verwoest door een brand. Op de karakteristieke plek waar onder meer Peerke Donders tot priester werd opgeleid en tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders gevangen werden gehouden, staan nu de restanten van de gebouwen te wachten op sloop of renovatie. Bekijk de dronebeelden van het historisch landgoed dat na de brand veranderde in een ruïne.
Landgoed Haarendael in Haaren werd zaterdag 31 augustus voor een groot deel verwoest na een grote brand. In het gebouw waren onder meer historische stukken van de Gedenkplaats Haaren opgeslagen. Bij de brand ging de geplande expositie Englandspiel volledig in vlammen op. Vrijwilligers haalden zaterdag, precies een week na de brand, de overgebleven spullen uit het pand en maakten de balans op.