Bevrijd door twee parachutisten
Op 17 september 1944 springen duizenden Amerikaanse en Britse parachutisten boven hun dropzones bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Ze moeten bruggen en wegen veroveren om het Engelse grondleger vrije doorgang te geven naar Arnhem. Twee Amerikaanse parachutisten onderweg richting Groesbeek missen hun dropzone en komen terecht bij Cuijk.
Het dorp Cuijk werd op maandag 18 september 1944 bevrijd door slechts twee Amerikaanse parachutisten. Deze bevrijding volgde op een wonderlijke samenloop van omstandigheden.
De parachutisten, de broers Smith, waren op zondag 17 september in een Skytrain-transportvliegtuig onderweg naar hun dropzone bij Groesbeek. Samen met duizenden andere Amerikaanse, Engelse en Poolse parachutisten zouden ze worden gedropt tijdens de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog, Operatie Market Garden. Deze luchtlandingstroepen moesten wegen en bruggen veroverenen bezet houden nabij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem, zodat het Britse XXXe Legerkorps via die weg zou kunnen oprukken naar Arnhem en vandaaruit naar Duitsland.
Doordat de parachutist vóór hen niet sprong, wellicht omdat hij gewond was, sprongen de broers Smith te laat uit hun toestel. Ze misten daardoor hun dropzone. Ze dreven in de richting van Cuijk en kwamen terecht in een weiland aan de Kalkhofseweg tussen Cuijk en Haps. Daar werden ze opgepikt door leden van de ondergrondse. De volgende dag trokken ze samen met de verzetsmensen naar de Duitse stelling aan de Maas. Na een kort vuurgevecht gaven de Duitse soldaten zich over. Daarmee kwam aan de bezetting van Cuijk een einde en was het dorp bevrijd. Wel lag Cuijk nog tot februari 1945 onder vuur.
Audiospot - Bevrijd door twee parachutisten
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!