TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 128: De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde

De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde
Eerde is het eerste dorp dat door Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 wordt bevrijd. Maar het dorp krijgt het nog zwaar te verduren. Tijdens hevige gevechten op 24 september worden de Eerdse molen en de toren van de St. Antoniuskerk verwoest. Het zijn gewilde observatieposten en daarom ook gewilde doelwitten voor de vijand.

Een van de eerste dorpen die tijdens Operatie Market Garden werd bevrijd was het dorpje Eerde bij Veghel. Deze grootscheepse luchtlandingsoperatie begon op 17 september 1944. Duizenden Amerikaanse, Engelse en Poolse paratroopers landden op verschillende dropzones nabij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Hun opdracht was om zo snel mogelijk wegen en bruggen te veroveren en bezet te houden, zodat het XXXe Britse Legerkorps via die weg naar Arnhem kon doorstoten.

Hier bij Eerde landden parachutisten van het Amerikaanse 501e Parachutisten Infanterie Regiment. Zij veroverden onder andere de molen bij Eerde en gebruikten die als observatiepost. Maar Market Garden verliep niet zoals gepland. Op 24 september lanceerden Duitse troepen vanuit de Eerdse Bergen een tegenaanval op de smalle strook land die was veroverd, de corridor. Deze aanval bleek fataal voor het welslagen van Market Garden. Daarbij werd de molen door Duitse artillerie vernietigd.

De Amerikanen verplaatsten hun observatiepost naar de kerk. Ook deze werd tijdens de gevechten door de Duitse troepen vernietigd. Wel slaagde een Amerikaanse paratrooper erin de Amerikaanse vlag op de restanten van de toren te plaatsen. Eerde bleef in de handen van de Amerikanen.

Audiospot - De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Liesbeth van Diggele

51.605784, 5.491737

Oorlogsveteraan Vincent Speranza (98) overleden, kwam graag naar Brabant

aug2023

Oorlogsveteraan Vincent Speranza (98) overleden, kwam graag naar Brabant

De Amerikaanse oorlogsveteraan Vincent Speranza is vorige week op 98-jarige leeftijd overleden. Hij wordt deze donderdag in de Amerikaanse stad Chicago begraven. Een kleine vier jaar geleden maakte hij zelf nog een parachutesprong boven Eerde. De jaren daarna keek hij toe hoe andere veteranen boven Sint-Oedenrode uit een vliegtuig sprongen. De organisatie van de komende herdenking van de bevrijdingsoperatie Operatie Market Garden zal hem gaan missen. Speranza had er graag weer bij willen zijn.

Lees meer

Veteraan Vincent (97), held van Eerde, is nu ook weer bij parachutespringen

sep2022

Veteraan Vincent (97), held van Eerde, is nu ook weer bij parachutespringen

EERDE - Nee, hij gaat niet springen dit keer. Maar hij is wel weer van de partij bij het parachutespringen en de herdenking van Operatie Market Garden in Eerde: de inmiddels 97-jarige Amerikaan Vincent Speranza. Een held in Eerde.

Lees meer