Tekst op de gedenksteen, in het het Yad Vashem Instituut:
PLANTSOEN TER ERE VAN 202 GERECHTVAARDIGEN ONDER DE VOLKEREN
IN NIEUWLANDE- DRENTE- EN OMSTREKEN
GROVE IN HONOUR OF 202 RIGHTEOUS AMONG THE NATIONS
FROM THE NIEUWLANDE AREA OF THE NETHERLANDS
Op de liggende steen staan de namen van de inwoners van Nieuwlande, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog actief hebben ingezet voor het redden van Joden.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Zelfs in de donkerste tijden zijn er dappere mensen die hun medemenselijkheid laten prevaleren boven haat en eigenbelang. Terwijl de meeste Duitsers zich afzijdig hielden of de Jodenvervolging actief of passief ondersteunden, behielden sommigen hun menslievendheid en boden hulp aan vervolgden in nood. Een succesvol schrijver en een vrouwelijke dierenarts, een ingenieur en een politiek gevangene, een kapitein van een cruiseschip en een blinde bezemfabrikant. Zij – en ze waren de enigen niet – groeiden stuk voor stuk uit tot onbaatzuchtige mensenredders. Alleen zijn zij, in tegenstelling tot Oskar Schindler, relatief onbekend gebleven.
De glas-in-loodramen uit de voormalige synagoge aan de Groningerstraat in Assen hebben eindelijk een definitieve bestemming gevonden. Na bijna tachtig jaar en vele omzwervingen hangen ze nu in de synagoge van het Nationaal Holocaust Monument Yad Vashem in Jeruzalem. De glas-in-loodramen zijn in 1932 ontworpen en gemaakt door twee Assenaren: de Joodse architect Van Oosten en glazenier Van Hoorn.