In de Tweede Wereldoorlog werden op deze plek, op vrijdagochtend 16 oktober 1942, vijftien mannen in twee groepen geëxecuteerd en begraven. Twaalf van de vijftien mannen die hier geëxecuteerd werden, waren gevangenen afkomstig uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort. Drie van de vijftien mannen waren afkomstig uit de Brabantse gijzelaarskampen in Haaren en Sint-Michielsgestel.
Hun namen:
D.J.H. Bannink
H. van Dam
J.C. Endeveld
W. van Ewijk
A.J. Gerritsen
J. Haantjes
P.A. van Heijninge
J. van den Kerkhoff
J.H. Kors
D. van der Meulen
E. Ooijevaar
J.H.E. Roebers
J. van Veen
H.W.L. Vrind
A.J. IJmkers
De executie op 16 oktober 1942 was de tweede executie waarbij gijzelaars uit de Brabantse gijzelaarskampen betrokken waren. De aanleiding voor deze executie was een serie sabotageacties gericht tegen Duitse of Duitsgezinde instellingen in het oosten van Nederland, zonder specifiek militair doel.
De Sicherheitsdienst (SD) had aanwijzingen dat de daders van de sabotageacties gezocht moesten worden in communistische kringen. Tijdens een bijeenkomst met Reichskommissar Seyss-Inquart werd besloten om 15 communistische dan wel socialistische politieke gevangenen, afkomstig uit het oosten van het land, te fusilleren.
Direct na de bevrijding startte de zoektocht naar slachtoffers die in de omgeving van Kamp Amersfoort waren begraven. Karl Peter Berg, voormalig kampcommandant van Kamp Amersfoort, had daarbij aanwijzingen verstrekt over de aanwezigheid van een nog niet gevonden massagraf.
De 15 slachtoffers kregen na identificatie door de familie een waardiger rustplaats en de plek van de executie en van het voormalige massagraf raakte in de vergetelheid. Het zou tot 1992 duren voordat de plek, door inspanning van het bestuur van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren, weer onder de aandacht werd gebracht.
In 1992 verrees op de plek van de executie een eenvoudig monument. Jaarlijks op 16 oktober wordt hier een herdenkingsplechtigheid gehouden. Het monument ligt op het grondgebied van de gemeente Woudenberg, maar vlakbij de Piramide van Austerlitz.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!