Het monument herinnert aan de executie van zeven mannen die hier op 2 mei 1943 werden doodgeschoten door een Duits vuurpeloton omdat zij hadden deelgenomen aan de April-mei staking van 1943.
De landelijke April-meistaking startte nadat op 29 april 1943 bekend was gemaakt dat alle voormalige militairen die in mei 1940 aan de strijd hadden deelgenomen zich moesten melden om als krijgsgevangene naar Duitsland te worden afgevoerd om daar als dwangarbeiders te werken.
De leider van de SS in Nederland, Hans Rauter, gaf de opdracht om in Limburg tien stakers ter dood te veroordelen. Dat aantal werd door de rechtbanken niet gehaald. Het bleef bij zeven doodvonnissen. Tot de veroordeelden behoorden drie mijnwerkers en de verzetsman Bob Bouman uit Roermond.
Vanuit Maastricht werden de zeven mannen naar De Hamert in Wellerlooi gebracht waar een vuurpeloton van vijftien man de vonnissen voltrok.
Op aanwijzing van Richard Nitsch, een lid van de Maastrichtse Sicherheitspolizei die bij de executies betrokken was, werd het massagraf op 30 juni 1946 gelokaliseerd en konden de stoffelijke resten van de slachtoffers in hun oorspronkelijke woonplaats worden herbegraven. In 1950 liet de gemeente Bergen op de plaats van het massagraf het Monument der Gevallenen plaatsen.
Herdenking op 4 mei
Inmiddels heeft het gedenkteken een bredere betekenis gekregen. Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei is er een stille tocht naar het monument. Aansluitend worden ter plaatse niet alleen de doodgeschoten stakers herdacht maar ook alle andere Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, alsmede gesneuvelden in andere oorlogssituaties en naoorlogse vredesmissies.
Tekst op het monument:
DEN VADERLANT GHETROUWE BLYF IEK TOT IN DEN DOOT
GEFUSILLEERDE VERZETSLIEDEN MEISTAKING 1943
MASSAGRAF ONTDEKT 1 JULI 1946
BOOGERD J.L. ROERMOND
BOUMAN M.A.M. ROERMOND
BROUWER L.TH. MAASTRICHT
RUYTERS P.L. HEER
SAVELSBERG R. HEERLEN
TOUSSAINT S. AMSTENRADE
TEMPELAARS M. HEERLEN
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!