Schuilend dorp
De buurtschap De Horst bij Groesbeek ligt op een steenworp van de Duitse grens. Bij de luchtlandingen op 17 september 1944 werd De Horst snel bevrijd. Maar niet voor lang. De Duitse troepen kwamen terug en De Horst lag midden in het schootsveld. Bijna het hele dorp verschool zich in de kelders van het klooster.
Market Garden
Buurtschap De Horst bestond destijds slechts uit enkele straten, wat boerderijen, een paar winkels en vier cafés. Het had een school, een kerk en een klooster. Bij operatie Market Garden op 17 september 1944 landden enkele duizenden parachutisten van de 82e luchtlandingsdivisie vlak in de buurt. De Horst leek even bevrijd, maar de Duitse troepen waren snel terug. Op 20 september lag de frontlinie tussen De Horst en Groesbeek. De Horst lag nu permanent in het schootsveld van de geallieerden. De bewoners zaten klem. Het bevrijde deel van Groesbeek was vlakbij, maar onbereikbaar ver weg.
Schuilplaats bij de nonnen
Ruim 400 mensen kregen onderdak in het klooster van de Franciscanessen, het gebouw met de stevigste kelders. Ondanks de witte vlag op het dak lag het klooster regelmatig onder vuur. Zo goed en kwaad als kon, probeerden de zusters de zieken en gewonden te verzorgen. Bakker Antoon Oomen bakte iedere nacht pro deo tientallen broden voor zijn honderden dorpsgenoten. Zijn woonhuis werd meerdere keren getroffen, maar de bakkerij bleef draaien.
Evacuatie
Na een maand was de situatie in De Horst onhoudbaar geworden. De pastoor had bij de Duitsers evacuatie bemiddeld. De mensen mochten gaan. Niet naar bevrijd gebied, maar de andere kant op. En zo ging het op 20 oktober tussen het oorlogsgeweld door, via Kranenburg en Emmerich naar de nog door de Duitsers bezette Achterhoek. Toen men in mei 1945 eindelijk terugkeerde, was De Horst veranderd in een grote ruïne.
Audiospot - Schuilend dorp
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!