TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Huis Doorn

Dit landhuis werd van 1920 tot 1941 door de Duitse Keizer Wilhelm II in ballingschap bewoond. Hij stierf op 4 juni 1941. Tijdens de Duitse bezetting werd het landhuis afgegrendeld door de Nazi's en stond Wilhelm II permanent onder bewaking. De oude keizer was namelijk een tegenstander van het nationaal-socialisme. Toen Wilhelm II overleed krijg hij (tegen zijn wil in) een nationaal-socialistische bijzetting, die bijgewoond werd door onder anderen Arthur Seyss-Inquart, Wilhelm Canaris, Friedrich Christiansen en August von Mackensen.

Tegenwoordig is het landhuis een museum, waar men een 1,5 uur durende rondleiding kan krijgen door de verschillende vertrekken. Ook is er een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in 3D.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

52.0314, 5.338791

Museum Huis Doorn koopt sieraden Mata Hari

feb2022

Museum Huis Doorn koopt sieraden Mata Hari

Museum Huis Doorn heeft bijzondere sieraden en persoonlijke eigendommen van Mata Hari aangekocht. Mata Hari (Margaretha Zelle, 1876-1917) was een Nederlandse danseres die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) beschuldigd werd van spionage en uiteindelijk is gefusilleerd.

Lees meer

Heulen met Hitler in Huis Doorn

jun2021

Heulen met Hitler in Huis Doorn

Bij het noemen van de plaatsnaam Doorn zullen de meeste geschiedenisliefhebbers meteen denken aan Huis Doorn, het verbanningsoord van Wilhelm II. De laatste Duitse keizer woonde in dit landhuis op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn dood in 1941. Zijn eigen land had hij na de Duitse nederlaag van de Eerste Wereldoorlog moeten verlaten. Het als museum opengestelde landhuis is nog altijd grotendeels in oorspronkelijke staat ingericht, alsof de keizer elk moment kan binnenlopen na een partijtje houthakken, zijn favoriete bezigheid op het landgoed. Sinds 2014 maakt het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog onderdeel uit van het museum. Behalve een vaste tentoonstelling is er in de voormalige garage met glazen aanbouw altijd een tijdelijke expositie ingericht. Momenteel is dat ‘De keizer en het Derde Rijk’.

Lees meer

Lees meer (4)