TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument gesneuvelden Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau

Hr.Ms Johan Maurits van Nassau was een Nederlandse kanonneerboot gebouwd in 1933. Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940, lag de Johan Maurits op de rede van Vlissingen. Tijdens de eerste dag van de Duitse aanval, op 10 mei 1940, wist het schip een van de Duitse vliegtuigen die mijnen legde bij Vlissingen neer te schieten. In de namiddag van 10 mei kreeg het schip orders om op te stomen naar Hoek van Holland. De dag erna kreeg het schip de opdracht op te stomen naar Den Helder. Op 13 mei werd het schip door een Duits Heinkel-vliegtuig aangevallen, waarbij het geen schade opliep. Aangekomen op de rede van Den Helder kreeg het schip de opdracht op te stomen naar de Texelstroom om vanaf daar de kop van de Afsluitdijk onder vuur te nemen. Op 14 mei werd door de Johan Maurits van Nassau de Duitse batterij bij Kornwerderzand onder vuur genomen. Later die dag ging het schip verloren bij een luchtaanval bij Callantsoog terwijl het schip probeerde uit te wijken naar het Verenigd Koninkrijk. De meeste overlevenden werden gered door andere schepen die naar het Verenigd Koninkrijk uitweken.

Op het terrein van het Kazematten Museum Kornwerderzand is een monument te vinden ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau. Op dit monument zijn de namen van de omgekomen bemanningsleden te vinden.
De tekst op het monument luidt:
Koninklijke Marine
Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau
14 mei 1940

Ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau.

De kanonneerboot gaf vanuit de Doove Balg in de Waddenzee vuursteun aan het Detachement Kornwerderzand van de Stelling Den Helder en bracht Duits geschut op de Friese kust tot zwijgen.

Onderweg naar Groot-Brittannië werd Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau op de Noordzee nabij Callantsoog door Duitse bommenwerpers tot zinken gebracht.

Dit monument bevindt zich op het terrein van het Kazematten Museum Kornwerderzand en is dus alleen te bezichtigen wanneer u het museum bezoekt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sebastiaan Vonk
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2), Bert Deelman (3)

Gerelateerde boeken

Het marinebeleid in de Tweede Wereldoorlog
Schepen van de Koninklijke Marine in W.O. II
De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog deel 1
Zij vochten op de zeven zeeën