Het concentratiekamp Langestein-Zwieberge was een sub-kamp van KZ Buchenwald en in gebruik vanaf april 1944 tot april 1945. In totaal werden 7000 geïnterneerden afkomstig uit 24 landen in het kamp ondergebracht. Het geschatte dodenaantal in KZ Langestein-Zwieberge staat op 2000.
Op 21 april 1944 is men begonnen met het overbrengen van Buchenwald-geïnterneerden naar Langestein. In augustus 1944 was het kamp klaar voor gebruik en bestond toen uit 7 blokken plus bijgebouwen. In februari 1945 was dit aantal opgelopen naar 18 blokken. Het kamp was opgericht om onderdak te bieden aan goedkope arbeidskrachten en dwangarbeiders. Vanwege de onmenselijke omstandigheden in Langenstein-Zwieberge, bedroeg de gemiddelde levensverwachting van een dwangarbeider 6 weken. Die (dwang)arbeiders werden ingezet bij het uithakken van een onderaardse fabriek-complex die bedoeld was voor productie van geheime wapens en straalvliegtuigen. Dit complex was immens groot; 10 km aan gangenstelsels met een totale oppervlakte van 60,000 vierkante meter, maar al in maart 1945 werd het project gestaakt wegens te kort aan brandstof. Op 9 april 1945 werden 3000 overlevenden (verdeeld in 6 colonnes van 500 personen) naar andere concentratiekampen geëvacueerd. Weinig mensen overleefden deze dodenmars. Het concentratiekamp werd uiteindelijk op 13 april bevrijd door het Amerikaanse leger.
Het kamp tegenwoordig:
Tegenwoordig is er niet veel meer over van het kamp, slechts een paar gebouwen in de bossen zijn bewaard gebleven. Ter herinnering aan de slachtoffers is er een monument geplaatst en sinds 1979 staat er ook een museum.
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!