TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Werkkamp Gijsselte

Het monument Kamp Gijsselte is opgericht ter nagedachtenis aan ongeveer 200 joodse dwangarbeiders die vanaf begin 1942 tot 2 oktober van dat jaar in dit werkkamp ondergebracht waren.

Kamp Gijsselte werd in 1938 gebouwd als werkverschaffingskamp voor Amsterdamse werklozen. Zij werden aangesteld voor ontginningswerk. Tijdens de bezettingsjaren kwam Kamp Gijsselte onder Duits bewind te staan en moesten de Amsterdamse arbeiders plaats maken voor ruim 200 joodse dwangarbeiders die opdracht kregen de heide te ontginnen en paden aan te leggen. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder toezicht van de Heidemij. Roelof Wever uit Ruinen was als twaalfjarige getuige van de omstandigheden waarin de joodse dwangarbeiders zich bevonden. Samen met zijn vader en broer ging hij langs de deuren van de dorpsbewoners om voedsel in te zamelen voor de dwangarbeiders.
Het waren maar kleine beetjes, een paar gekookte aardappels, een half brood. We legden het onopvallend neer in een kruiwagen of op een afgesproken plek in het bos. De Duitsers mochten er geen lucht van krijgen. Als ik ooit heb gezien dat honger rauwe bonen zoet maakt, dan was het toen. Ik wist dat het niet zonder risico was om voedsel te brengen. Wat we deden was gevaarlijk, maar we stonden er niet bij stil.’

Op de plaquette staat de tekst:

Ter herinnering aan het Joodse Werkkamp
dat hier gevestigd was.

Vanaf begin 1942 - tijdens de Tweede Wereldoorlog -
werden Joodse landgenoten in werkkampen
ondergebracht om dwangarbeid te verrichten.
In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden zij
allen naar Kamp Westerbork en van daar naar
de vernietigingskampen gedeporteerd.
Slechts weinigen keerden terug.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Ondergang
Tussen de barakken...
Encyclopedie van de Holocaust
Hitlers Holocaust
Tegen beter weten in
Nederland en de Tweede Wereldoorlog