Tekst op paneel 16
5 april 1943
Bombardement op Mortsel
Begraafplaats
9 april 1943, de dag van de begrafenis
Vier dagen na de luchtaanval, werd het grootste deel van de 936 slachtoffers begraven. Tot vandaag herinneren de talloze witte kruisjes ons aan de doden. Het afscheid op die vrijdagochtend was een nationaal eerbetoon. Na een mis voor tien vermisten in de kathedraal van Antwerpen, vertrok een stoet tot in Mortsel. Op het Gemeenteplein wachtten de andere slachtoffers in houten kisten geladen op camions. Er werd een ceremonie gehouden onder leiding van de kardinaal. Van daaruit ging de stoet met alle slachtoffers verder naar de begraafplaats.
Getuigen vertellen
"Ze lagen in kisten zo dun als appelsienbakjes. Er waren spleten tussen, zodat je die mensen zag liggen. Ze werden op camions geladen, want alle lijkwagens waren al in gebruik.
"Aan de begrafenis kwam precies geen einde. We stonden met onze school aan weerskanten, terwijl alle soorten vrachtwagens voorbij kwamen. Er waren duizenden mensen. Het duurde uren vooraleer die stoet het kerkhof had bereikt."
"Voor op het plein stond een grote menigte te wachten. Telkens als er een camion stopte aan de poort, kwam er een ceremoniemeester. Hij had een zwart pak met een hoge hoed. Hij had een lijst en las telkens de naam voor van de persoon die afgeladen werd. Zo kon de familie het lichaam volgen tot aan het graf."
Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.
Via het centrale pad, kom je aan het Ereperk van 5 april 1943
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!