TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Rijkswerkkamp Ybenheer

Nu, zo'n 60 jaar na de oorlog, worden plotseling de verhalen van de Nederlandse werkkampen, welke werden misbruikt door de Duitse bezetter om joodse familieleden van de gevangen op te sporen, bekend gemaakt door een aantal ijverige onderzoekers. Daar hoort vaak een monument bij.
In Fochteloo is op 2 oktober 2002 door Mario de Beer, pleegzoon van een oud- gevangene, een monument onthuld voor het Rijkswerkkamp Ybenheer.
Het monument is hetzelfde als dat voor kamp It Petgat te Blesdijke en De Landweer te Elsloo en bestaat uit twee betonnen palen, beide aan de toppen gebogen, met daartussen een van informatie over het kamp voorzien van een glazen plaat.

Het monument is precies 60 jaar na de ontruiming van kamp Ybenheer onthuld. De 215 gevangenen werden destijds allemaal naar Westerbork gedeporteerd, waar zij bijna allemaal zijn gestorven in de gaskamers van Auschwitz of Sobibor. Na de oorlog is Ybenheer ook nog bewoond geweest door Molukkers en oud-militairen van de KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst
  • Foto's: Henk Steenbergen

Gerelateerde boeken

Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tegen beter weten in
Tussen de barakken...
Hitlers Holocaust
Ondergang
Encyclopedie van de Holocaust