TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Oranjehotel

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000 mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep uit alle hoeken van Nederland die de Duitse wetten had overtreden: Veelal verzetsstrijders, maar ook Joden, Jehova's getuigen, communisten en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die er waren opgesloten.

Bekend en onbekend
Onder de gevangenen in het Oranjehotel zaten bekende personen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, George Maduro, Pim Boellaard, Henri Pieck, Simon Vestdijk, Heinz Polzer (Drs. P.) en Corrie ten Boom. Maar ook talloze anderen. Sommigen werden vrijgelaten, anderen gedeporteerd naar andere gevangenissen of kampen. Ruim 250 gevangenen werden ter dood gebracht op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Cel 601, een van de dodencellen, werd direct na de oorlog in oorspronkelijke staat bewaard en vormt het hart van het Oranjehotel.

Indrukwekkende verhalen
In de vaste tentoonstelling van het Nationaal Monument Oranjehotel komt u alles te weten over de geschiedenis van dit complex en hoort u de verhalen van oud-gevangenen. Verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde. U ziet hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Tot 2010 onderdeel van Penitentaire Inrichting Haaglanden
Het Oranjehotel was tot 2010 onderdeel van de Penitentaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het slechts éénmaal per jaar toegankelijk tijdens een Herdenking. Sinds september 2019 is het Oranjehotel als Herinneringscentrum geopend en is het voor publiek toegankelijk.

Aan de buitenmuur van het Oranjehotel is een plaquette aangebracht met de tekst:

ZIJ WAREN EENSGEZIND
1940 - 45

(foto 6)

De poort met de grote deur was de ingang van het Oranjehotel.

Het poortje links daarvan was de uitgang voor de gevangen, die op de Waalsdorper vlakte werden gefusilleeerd. De tekst naast het poortje luidt:

1940-1945
GEDENK HUN LAATSTE GANG
DOOR DEEZE LAGE POORT.
HUN LEVEN
VOOR VRIJHEID EN VOOR RECHT GEGEVEN.
ZET HUN STRIJD VOORT.

(foto's 7 en 8)

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Het Oranje Hotel
Ridder zonder vrees of blaam
Gedenkboek van het Oranje Hotel
En verpletterd wordt het juk

52.111358, 4.300665

Zes bezoektips voor 4 mei: ‘Toen ik langs die cellen liep, hield ik het niet droog’

3mei

Zes bezoektips voor 4 mei: ‘Toen ik langs die cellen liep, hield ik het niet droog’

Nooit in het Anne Frank Huis geweest? Zeker doen. Maar deze oorlogsmusea en gedenkplekken zijn ook de moeite waard, aldus Ad van Liempt. De historicus deelt zijn 4 mei-tips met deze site. ,,Alsof je even terug in de tijd gaat, dat komt altijd harder binnen.”

Lees meer

Vier leden van het Geuzenverzet op historische foto herkend

28feb

Vier leden van het Geuzenverzet op historische foto herkend

Vier mannen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit de gevangenis in Scheveningen op transport naar concentratiekamp Buchenwald werden gesteld zijn op een foto geïdentificeerd. Het zijn leden van de eerste Nederlandse verzetsgroep, De Geuzen.

Lees meer

Lees meer (12)