TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 059: Het Verscholen dorp

Het Verscholen dorp
In het voorjaar van 1943 werd in de Soerelse bossen een geheim dorp voor onderduikers gesticht. 'Het Verscholen Dorp' bood toevlucht aan meer dan tachtig vluchtelingen. Op zondag 29 oktober 1944 sloeg het noodlot toe, toen twee Landstormers per toeval op een jonge onderduiker stuitte. Het kamp werd vernietigd en executies volgden maar de meeste onderduikers wisten te ontsnappen.

In de dichte bossen nabij Vierhouten bij huize "Pas Op" werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een geheim dorp gebouwd waar meer dan een jaar lang ongeveer 80 mensen zijn verborgen. Het begon met het onderbrengen van joden in een schaftkeet in de bossen. Daarna werden er een negen hutten gebouwd. Hier vonden joden, onderduikers en anderen onderdak. De voedselvoorziening was een grote zorg. "Opa" Bakker en zijn vrouw "tante" Cor namen dit ter hand. Behalve eten moest er ook kleding, kachels, potten en pannen komen. Ook moest de medische hulp verzekerd zijn. Hier waren tientallen mensen bij betrokken. Tweemaal ging het bijna mis.

Op zondag 29 oktober 1944 werd het kamp inderdaad ontdekt. Twee mannen van het "SS-Freiwilligen Regiment 83 Landstorm Nederland" zagen een jongen in de bossen lopen. Dezelfde avond en de volgende dag werden acht Joden en een Duitse deserteur opgepakt. De overige onderduikers wisten te ontsnappen De acht Joden werden op 31 oktober bij Vierhouten doodgeschoten. Na de oorlog zijn enkele hutten van dit unieke dorp gereconstrueerd.

Audiospot - Het Verscholen dorp



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden (1, 2, 3, 5), Arjan Vrieze (4)

Gerelateerde boeken

Route '40-'45