TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 041: Hotel Dreyeroord

Hotel Dreyeroord
Hotel Dreyeroord in Oosterbeek was gedurende operatie Market Garden de plek waar ‘The battle of the white house’ uitgevochten werd. John Crosson, scherpschutter van de King’s Own Scottish Borderers was erbij. Deze Engelse veteraan blikt op 87-jarige leeftijd terug op deze zware periode die hij als een van de weinigen overleefd heeft.

Het verhaal van John Crosson begint op 17 september 1944 bij de gliderlandingen nabij Arnhem. John is een scherpschutter en lid van No.6 Platoon B Compagnie van het 7e bataljon The King’s Own Scottish Borderers. Het is hun taak om de landingsgebieden te beschermen. Op 18 en 19 september worden ze toegevoegd aan de 4e Parachutistenbrigade en komen op 20 september terecht bij hotel Dreijeroord; “The White House”. Gedurende de nacht worden patrouilles uitgestuurd naar de spoorweg en huizen in de omgeving. De Duitsers vallen voortdurend aan. Ze dringen diep door op het terrein van het hotel.

Op 21 september besluit luitenant-kolonel Payton-Reid tot een bajonetaanval, wat deels lukt, maar de King’s Own Scottish Borderers kunnen het hotel niet langer verdedigen. De Britten moeten zich terugtrekken naar posities ten zuiden van het hotel. De gevechten rond het Witte Huis zijn voorbij. De Britse verliezen zijn zwaar. Gesneuvelden worden zo mogelijk begraven in de tuin van Hotel Dreyeroord. Na de oorlog worden ze overgebracht naar de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Audiospot - Hotel Dreyeroord



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

51.994159, 5.838563