TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 025

Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Luchtlandingen
De weilanden bij Wolfheze liggen gunstig voor de geallieerde luchtlandingen. De Geallieerden vermoeden Duitse troepen in de psychiatrische inrichting en besluiten die te bombarderen. Drie verwoestende bommenregens teisteren op 17 september 1944 de lokale bevolking voordat er zweefvliegtuigen met bevrijders aan de horizon verschijnen.

Op zondagmiddag 17 september landde een deel van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie bij Wolfheze. Ze moesten de Rijnbrug bij Arnhem veroveren. De geallieerden vermoedden echter dat de Duitsers de psychiatrische inrichting als kazerne gebruikten en besloten deze te bombarderen. Drie bomtapijten vernielden die ochtend verschillende gebouwen van de inrichting en richten grote schade aan in het dorp. Er kwamen zesennegentig burgers om. Om één uur landden 134 zweefvliegtuigen zowel ten noorden als ook ten westen van het dorp. Enkele kwamen in de bomen terecht, andere raakten beschadigd bij de landing waardoor materiaal verloren ging. Op de nabijgelegen terreinen landden vervolgens parachutisten. Deze gingen zo snel mogelijk naar Arnhem. De bemanning van de zweefvliegtuigen moest de landingsterreinen verdedigen. Deze zouden de volgende dag weer gebruikt worden. De inwoners van Wolfheze, nog niet bekomen van het voorgaande bombardement, zagen met vertwijfeling en verbazing de luchtlandingen. Toen enkele dagen later de Britten richting Arnhem en Oosterbeek waren getrokken werd Wolfheze weer door de Duitsers bezet. Pas in april 1945 werd het verwoeste en geplunderde dorp echt bevrijd.

Audiospot - Luchtlandingen

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberationroute.com
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken