Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.
Het verdwenen graf
Oorlog is wreed en kost ontelbare mensenlevens. Voor nabestaanden is het belangrijk te weten hoe hun dierbaren zijn omgekomen en waar ze begraven liggen. Maar oorlog is ook chaos. En in die chaos kunnen zelfs doden verdwijnen. De familie van soldaat Eric Holmes kreeg zijn overlijdingsbericht. Alleen waar was hij nou begraven?
Op 17 september 1944 namen de Amerikanen Mook in, drie dagen later vielen de Duitsers het dorp aan en slaagden erin Mook 's middags weer in te nemen. Diezelfde avond kon Mook met ondersteuning van het Britse XXX Corps op de Duitsers worden heroverd.
Bij de katholieke kerk in Mook ligt het graf van Eric Holmes van het 1ste bataljon van het Suffolk Regiment. De locatie van het gravn van Holmes raakte echter in vergetelheid. Meer dan veertig jaar lang zocht de familie, met behulp van iemand uit Beek, naar het graf. Aan de zuidzijde van de kerk werd het graf gevonden.
Audiospot - Het verdwenen graf
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!