TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 035

Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Brug nummer 7
Voor de geallieerde opmars zijn bruggen van het grootste belang. De Molenhook-bridge, zoals de Amerikanen de oude brug bij de sluis van Heumen noemen, moet op 17 september 1944 hoe dan ook onbeschadigd worden ingenomen. De Duitse troepen verzetten zich hardnekkig en er vallen doden en gewonden. Toch wordt brug nummer 7 in het Amerikaanse aanvalsplan, volledig intact ingenomen.

Tijdens een oorlog kunnen kleine dorpen plotseling van groot belang worden. Soms gaat het om een belangrijke heuvel, maar bij Heumen ging het om een brug. Toen in 1927 het Maas-Waalkanaal geopend werd zijn er voor weg- en railverkeer verschillende bruggen over het kanaal gebouwd. Eén ervan was de hefbrug over de sluis bij Heumen. In de meidagen van 1940 probeerden de Duitsers de brug in te nemen met behulp van commando's en in de bezettingstijd werd de brug versterkt en op verdediging ingericht. Toen op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten bij Overasselt en Groesbeek landden, konden zij de brug van twee kanten aanvallen. De Duitse verdedigers wisten stand te houden tot de avond van 17 september, maar konden de brug niet vernielen. Omdat andere bruggen over het Maas -Waalkanaal vernield of beschadigd waren werd deze brug de enige brug waarover heen het zware Britse materiaal (tanks, vrachtwagens, etc.) Nijmegen kon bereiken.

Audiospot - Brug nummer 7

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken