TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 031: De sleutel tot succes

De sleutel tot succes
In september 1944 stuiten de geallieerden tijdens hun opmars naar Arnhem bij Elst op zware Duitse tegenstand. Het gebied tussen de rivieren is moeilijk toegankelijk voor tanks. Al die dijken, slootjes en boomgaarden staan een snelle opmars in de weg. Zowel de Duitsers als de Britten zien in het bezit van het dorp Elst de sleutel tot succes. Een dagenlange, hevige strijd is dan ook het gevolg.

Nadat tegen de avond van 20 september 1944 de Waalbrug te Nijmegen onbeschadigd in geallieerde handen was gevallen, moesten de Britse grondtroepen naar Arnhem doorstoten om de operatie Market Garden te voltooien. Maar pas om 11.00 uur op 21 september begon de Britse opmars. Tegen die tijd hadden de Duitsers echter ten zuiden van Elst een hinderlaag gelegd, die de Britse opmars stuitte.

Op de 22e september 1944 trokken Britse troepen over smalle wegen ten westen van Elst naar Driel, waar zij de op 21 september gelande Poolse parachutisten versterkten. Tijdens deze beweging vond het in het verhaal beschreven incident plaats waarin de Britten met succes een haastige hinderlaag voor de Duitse tanks van de schwere Panzer Kompanie Hummel legden, waarvan er vijf tanks verloren gingen (beluister het audioverhaal). Later werd Elst vanuit het westen aangevallen door Britse troepen en op 26 september 1944 werd het bevrijd.

Audiospot - De sleutel tot succes



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 4, 5), Arjan Vrieze (2, 3)

Gerelateerde boeken