TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 111: Het bombardement van 19 september 1944

Het bombardement van 19 september 1944
De bevrijding komt voor de Eindhovenaren op 18 september 1944. Uitbundig vieren zij feest. De Amerikanen en Britten worden met gejuich en gezang begroet. Mensen dansen op straat en de blijdschap is ongekend. Maar de dag erna verandert dit abrupt in het tegenovergestelde. Duitse bommenwerpers verschijnen boven Eindhoven en bombarderen de stad. Daarbij vallen heel veel burgerslachtoffers. Hier op de Biesterweg krijgt een met mensen volgepakte schuilkelder een voltreffer.

Op 19 september 1944 was het in Eindhoven aanvankelijk nog feest. De vorige dag was de stad bevrijd en de inwoners stonden langs de straten om hun bevrijders in te halen. Maar in de loop van de middag sloeg de stemming om. Er gingen geruchten dat de Duitsers vanuit Nuenen en Helmond weer oprukten.

’s Avonds verschenen er vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe boven de stad. Zij bombardeerden Eindhoven. Het ging hen om de doorgangsroutes van het Britse legerkorps: Aalsterweg, Stratumsedijk, Stratumseind, Rechtestraat, Wal, Emmasingel, Hertogstraat en omgeving. De Britse voertuigen konden geen kant op. Voertuigen geladen met munitie en brandstof explodeerden. Overal ontstonden grote branden. Het aantal slachtoffers onder de burgers was enorm. Op de Biesterweg vonden 41 mensen de dood, toen de schuiIplaats waar ze zaten een voltreffer kreeg. In totaal vielen er op de 19e september 227 doden.

Audiospot - Het bombardement van 19 september 1944



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Jeroen Koppes