TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 108: Een tragische vergissing

Een tragische vergissing
Op 18 september trekken Amerikaanse parachutisten Eindhoven binnen. Ze bevrijden de stad. Ook zorgen ze ervoor om de opmarsroute en de bruggen over de Dommel voor het Britse grondleger veilig te stellen en open te houden. Eindhovenaren staan, vaak getooid in oranje, langs de weg om de Amerikanen welkom te heten. Maar de bevrijding heeft ook zijn schaduwzijde. Tijdens de gevechten begaat een van de paratroopers een tragische vergissing.

Amerikaanse parachutisten die op 17 september 1944 bij Son waren gedropt, rukten de dag erna op naar Eindhoven. De militairen van dit 506e regiment van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie hadden de opdracht Eindhoven in te nemen en onmiddellijk de vier Dommelbruggen veilig te stellen. “We can’t waste any time to kill Germans”. Met deze woorden maakte kolonel Sink, de commandant van het 506e, heel duidelijk dat er geen tijd meer was te verliezen. Na enige Duitse weerstand op de Vlokhovenseweg en daarna op de Woenselsestraat wisten de Amerikanen de bruggen te bereiken. Maar de bevrijding van Eindhoven eiste ook bij de Eindhovenaren zijn tol. Enkele verzetsmensen werden gedood, waaronder Adri Luijkx die bij vergissing door een Amerikaanse parachutist werd neergeschoten.

Audiospot - Een tragische vergissing



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden