TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumschool

Inleiding:
Nederland besluit zich over te geven aan de Duitse aanvallers na het bombardement op Rotterdam in de bange Meidagen van 1940. De Duitsers dreigen Utrecht en andere grote Nederlandse steden op dezelfde manier te verwoesten als de Rotterdamse binnenstad. Het Nederlandse leger heeft vier dagen dapper tegenstand geboden maar de Duitse overmacht is te groot gebleken.

Aankomst der delegaties:
Op de vroege ochtend van 15 Mei wordt de Nederlandse opperbevelhebber Winkelman en o.a. generaal-majoor van Voorst tot Voorst door een Duitse delegatie vergezeld vanuit Den Haag naar Rijsoord, een plaatsje net onder het zwaar gebombardeerde Rotterdam. Generaal Student van het Duitse leger had enkele dagen geleden een hoofdkwartier gevestigd in het hotel in Rijsoord. Later werd ook de naastgelegen school daarbij betrokken, daar waar nu de Nederlandse delegatie naartoe werd gebracht.

Winkelman had geen idee waar hij naartoe werd gebracht. Toen de Nederlandse staf en hun begeleiding arriveerden werden zij van alle kanten gefilmd en gefotografeerd door de Duitse foto- en filmdienst die dit als propaganda materiaal in zowel de Nederlandse als Duitse zouden gebruiken. Omwonenden kwamen nieuwsgierig kijken maar hoorden pas de volgende dag wat er in hun dorp was gebeurd.

De capitulatie:
De Duitsers begeleiden de Nederlanders naar een voormalig klaslokaal dat ingericht was voor de daadwerkelijke capitulatie. De Duitse generaal von Küchler, bevelhebber van het Duitse 18e leger, voert het woord namens Duitsland. Kurt Student is zelf niet aanwezig aangezien hij de dag ervoor zwaar gewond raakte tijdens gevechten in Rotterdam. De Duitse generaal van Bock zou pas later arriveren.

Niet lang na hun aankomst zou Generaal Winkelman de capitulatie van Nederland tekenen op de provincie Zeeland na waar nog Franse troepen gestationeerd zijn. Deze zouden, tezamen met Nederlandse troepen die onder de Fransen geplaatst zouden worden, pas op 17 Mei capituleren.

Museum:
In het voormalige schoolgebouw is nu een museum gevestigd. Zo is het lokaal waarin de capitulatie plaatshad geheel gereconstrueerd met gelijkende poppen in originele uniformen. Het museum bevat ook een klein planetarium en er is een indrukwekkende film te zien van het bombardement van Rotterdam. Het museum is opgericht door de particulier Ad Los, die in 1995 het gebouwtje van de sloop redde door het te kopen. Het is geopend op 15 mei 2000 en is uitsluitend op afspraak te bezoeken. Het museum stond voorheen bekend als het Oorlogs- en verzetsmuseum Johannes Post.

Jaarlijks vindt er op of rond de 15e Mei een herdenking plaats en wordt er door leerlingen van het Gemini collega (die het monument van de capitulatie geadopteerd heeft) een krans gelegd. Het monument van dit feit vóór de school bevat de waarschuwing: Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel.nl
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Marcel Jans (2)

Gerelateerde boeken

51.85100961, 4.5948413

Te koop: Museum over de capitulatie van Nederland in Rijsoord

feb2021

Te koop: Museum over de capitulatie van Nederland in Rijsoord

Ooit wel eens een museum willen kopen? Dan heb je nu de kans. Het Museum Johannes Postschool, beter bekend als het Capitulatiemuseum in Rijsoord bij Riddderkerk, staat te koop. Eigenaar Ad Los is wel duidelijk over de koper: Die moet wel het museum voortzetten.

Lees meer

Lees meer (2)