TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument De Achttien Dooden Kamp Westerbork

Monument met de eerste strofe van het gedicht "De Achttien Dooden" van Jan Campert

De tekst op het monument is aan twee zijden te lezen en is de eerste strofe uit het gedicht "De Achttien Dooden"of ook wel "Het Lied der Achttien Dooden". Een gedicht van de journalist, dichter, schrijver en verzetsman Jan Remco Theodoor Campert. Het gedicht is gebeiteld in een zwerfkei die zich op het kampterrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork bevindt.

De eerste strofe uit het gedicht:
Een cel is maar twee meter lang
en nauw twee meter breed
wel kleiner nog is het stuk grond
dat ik nu nog niet weet
maar waar ik naamloos rusten zal
mijn makkers bovendien
wij waren achttien in getal
geen zal de avond zien
Jan Campert 1941


Het gedicht "De Achttien Dooden" moet in het prille begin van 1943 klaar zijn geweest daar hij op 12 januari 1943 overleed in concentratiekamp Neuengamme. Na de oorlog kwam er in 1947 een Jan Campertprijs als blijvende herinnering aan de strijd van de Nederlandse letterkundigen in de oorlogsjaren.

In 2003 werden er twee monumenten voor Jan Campert onthuld, één in de gemeente Spijkenisse en één op het kampterrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork als eerbetoon aan zijn verzetsactiviteiten en die van zijn kameraden in die jaren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.917086, 6.604005

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

jul2022

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.

Lees meer

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

mei2022

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.

Lees meer