TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Heiderust Rheden

Op de Algemene Begraafplaats Heiderust in Rheden zijn Nederlandse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog:

Nederlandse militairen
Antoon Johan van Eijk, Sergeant 3-lll-35 R.I., overleden in Rheden, 10-05-1940, 28 jaar
Gerrit Blankestijn, Soldaat 2-ll-35 R.I., overleden in Rheden, 10-05-1940, 21 jaar
Hendrik Jan Lubberink, Soldaat 1-ll-35 R.I., overleden in Fraterwaard, 10-05-1940, 29 jaar
Bastiaan Cornelis Zwartendijk, Soldaat 3-Dep. Comp. Kust Art., overleden in Rheden, 10-05-1940, 19 jaar.

Op hun graven staat een groot oorlogsmonument.

Verzetsleiden
Carel Pruis.

Hij was lid van de verzetsgroep die de aanslag op Rauter heeft gepleegd. Hij is samen met een Oostenrijkse deserteur genaamd Hermann Kampfer betrapt in "de Imbosch" (bosgebied tussen Rozendaal en Loenen) door een Duitse patrouille terwijl ze wapens op hun fiets aan het vervoeren waren. Ze zijn vervolgens op de vlucht doodgeschoten, waarbij de getuige, oud bosbaas Leendert Brunsting, die stond te praten met een Hauptmann, terwijl Carel Pruis het bos uit vluchte en vervolgens in het hoofd werd getroffen.
Begin juni 1945 is het lichaam van hem gevonden op aanwijzing van Brunsting. Het lichaam van Hermann Kampfer is nooit teruggevonden en ligt vermoedelijk daar nog ergens in "de Imbosch".

Het verhaal wordt ook vermeld in het boek 'slachtoffers van de Rozendaalse Emmapyramide' van J.O. van der Wal, waaruit ook de portretfoto komt.

Naast het graf van Carel Pruis zijn er nog een aantal graven van verzetsmensen op de begraafplaats. Bij de ingang van de Algemene Begraafplaats Heiderust in Rheden ligt een gezamenlijk graf van twee Verzetsstrijders.
Tekst op het graf:

ZIJ GAVEN HET HOOGSTE
VOOR VRIJHEID EN RECHT
J. TJALKENS B. PESSINK
16 NOVEMBER 1901 8 MAART 1905
GEFUSILLEERD 4 MEI 1943


Burgerslachtoffers
Op de Algemene Begraafplaats Heiderust in Rheden zijn ook een aantal graven van burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De meeste stierven bij de bevrijding van deze regio, in april 1945.
Marinus en Hendrik Kip kwamen beiden om als dwangarbeiders in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en liggen in een gezamenlijk graf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ernst Bruinsma & Fedor de Vries
  • Foto's: Ernst Bruinsma