TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stützpunkt Lohengrin - Bunkermuseum Zoutelande bunkertype 143

Het Bunkermuseum te Zoutelande bestaat uit twee bunkers in Stützpunkt Lohengrin.
Bunker 2 is van het type 143.
De tekst op het informatiebord van bunker 2:
Observatiepost met pantserstalen waarnemingskoepel voor periscoop (bunker 2)
De bunker waar u nu voor staat is een artilleriewaarnemingspost van het type 143, Artillerie-Beobachtungsstand mit kleinem Artilleriebeobachtungssturm. De bunker heeft een 20-ton zware pantserstalen waarnemingskoepel, die in het dak geďntegreerd is. Middels een periscoop in de koepel kon het omliggende gebied geobserveerd worden. Foto's 3 en 4.
Bij een geallieerde invasie werden de locaties van vijandelijke troepen berekend in de rekenruimte en per telefoon of radio doorgegeven aan de batterijen in het achterland. Deze namen vervolgens de doelen onder vuur.
Deze bunker is in 1942 – 1943 gebouwd en maakte als observatiepost deel uit van de ‘Atlantikwall’, een door de Duitsers tussen 1942 – 1945 aangelegde verdedigingslinie van de Noordkaap van Noorwegen tot de Frans – Spaanse grens bij de golf van Biskaje. Een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall was de artillerie, waarmee een eventuele geallieerde landingsvloot op zee en op het strand uitgeschakeld kon worden. De doelen op zee werden beschoten door kustbatterijen die in de duinen waren opgesteld.
Voertuigen die daadwerkelijk op de kust zouden landen, konden door batterijen veldgeschut onder vuur genomen worden. Deze batterijen stonden achter de duinen op het platteland opgesteld, onder meer bij Westkapelle, Zoutelande, Koudekerke, Buttinge en Vlissingen. Omdat deze batterijen geen direct zicht op het strand hadden, werden in de duinen en op de dijken waarnemingsposten ingericht.
Ook in Zoutelande waren twee van deze observatiebunkers ingericht, en wel op de hoge duinen ten zuiden van het dorp. Hier had men niet alleen een panoramisch uitzicht over de monding van de Westerschelde en de stranden, maar ook over het gehele eiland Walcheren.
Zoutelande werd verdedigd door twee steunpunten, vernoemd naar de opera’s ‘Meistersinger’ en ‘Lohengrin"van de componist Richard Wagner.
Deze steunpunten omvatten meer dan 100 bunkers, waarvan er vandaag de dag nog enkele resteren.

Bunker 1 van het bunkermuseum is van het type 502 en een personeelsonderkomen voor 20 manschappen.
Deze bunker is een gestandaardiseerd ontwerp met als officiële benaming Regelbau 502 Doppelgruppenunterstand. De wanden en het dak zijn gemaakt van twee meter dik gewapend beton: hierdoor was de bunker bomvrij.
De bunker werd gebouwd als onderdeel van de ‘Atlantikwall’. Deze linie werd door de Duitse propaganda afgeschilderd als een onneembare vesting. De Westerschelde, de toegang tot havenstad Antwerpen, was een belangrijke schakel binnen de Atlantikwall. Om deze reden werd met name Walcheren krachtig uitgebouwd met vele duizenden zware en lichte bunkers, versperringen en andersoortige verdedigingswerken.
De bunker van het type 502 is
hier te vinden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Zeeland bevrijd!
Strijd om Zeeland
Walcheren
Walcheren 1944

51.49724643, 3.49286904