Koning Willem I besloot in 1829 tot oprichting van een afdeling Grenadiers en twee bataljons Jagers om dienst te doen in twee residenties, Brussel en 's-Gravenhage. Na de afsplitsing van België kwamen de Grenadiers en Jagers tot 1940 in garnizoen in Den Haag.
Het is aan het historisch inzicht van luitenant der Jagers Baron d'Amblaing van Giessenburg te danken dat de Grenadiers en Jagers de oudste militaire collectie in Nederland bezitten.
Hij begon in 1884 met het verzamelen en bewaren van allerlei voorwerpen, niet alleen traditionele kostbaarheden als wapens, uniformen en regimentssymbolen, maar ook persoonlijke bezittingen, kunstvoorwerpen, boeken en archiefstukken. In 1913 kreeg de verzameling de officiële museumstatus.
Ceremoniële en gewone uniformen, van zowel Grenadiers als Jagers uit alle rangen, worden in het museum getoond. Vooral de meidagen van 1940 krijgen volop aandacht. Grenadiers en Jagers streden in die dagen op verschillende plaatsen in Nederland, zoals op het vliegveld Ypenburg en rondom Den Haag.
Daarnaast is er ook veel aandacht voor de tien, voornamelijk uit dienstplichtigen bestaande, bataljons van de twee regimenten die in Indië zijn ingezet. Schilderijen, tekeningen en foto's van personen die typische gebeurtenissen of toestanden weergeven zijn eveneens te bekijken. De Koninklijke Militaire Kapel heeft een eigen expositieruimte in het museum gekregen. Voor studie kunnen een ruime bibliotheek en het (foto)archief worden geraadpleegd.
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!