Op de Begraafplaats Rusthof in Ridderkerk is een gezamenlijk graf van vijf soldaten uit Ridderkerk, die sneuvelden in de meidagen van 1940:
Willem Johannes Klootwijk
Jan Hermanus Zwiers
Johannes Dijksman
Arie Huizer
Dammis de Hon
Achter de vijf graven is een bakstenen gedenkmuur met bronzen plaquettes geplaatst.
Op de bovenste plaquette staan de namen van de zeven soldaten uit Ridderkerk, die gesneuveld zijn in voormalig Nederlands Indië:
Arie van Driel
Cornelis van Halem
Cornelis Put
Jan Cornelis Blaak
Johannes Breedveld
Hendrik Johannes van Die
Johannes George Trouborst
Op de onderste plaquette aan de linkerzijde staan de namen van drie soldaten uit Ridderkerk, die elders zijn begraven:
Hendrik van Gorkum
Fleuris Kruithof
Jan Stuijt
Op de onderste plaquette aan de rechterzijde staan de namen van de vijf bemanningsleden van een vliegtuig T-5-856, die in Ridderkerk is gecrashed.
Willem Fredrik Anceaux
Olaf Waldemar Douwes Dekker
Gerrit Arnold van Riemsdijk
Bernardus Swagerman
Joachem Wijnstra
Dit zijn 5 Nederlandse militairen die op 13 mei 1940 met o.a. een Fokker T-5 856 getracht hebben de Moerdijkbrug te bombarderen. Dit bombardement (met twee Fokker G-1's en één Fokker T-5) mislukte en twee van de drie vliegtuigen werden aangeschoten door een overmacht van Duitse Messerschmitt''s.
De Fokker T-5 stortte brandend neer in de grienden van Ridderkerk waarbij de 5 koppige bemanning om het leven kwam. Door boerenknechten zijn de lichamen op 15 mei geborgen en opgebaard in een boerenschuur.
De dag later zijn 4 van de 5 lichamen van deze militairen (één lichaam werd door familie opgehaald en elders begraven) in een gezamenlijk graf op dit kerkhof tijdelijk begraven.
Drie van de vijf militairen zijn later begraven op Militair Ereveld Grebbeberg.
In Dordrecht staat aan de voet van de Moerdijkbrug een oorlogsmonument met de namen.
Ieder jaar op 13 mei organiseert de ''Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940'' samen met scholieren (die het monument via het nationaal Comité 4 en 5 mei) hebben geadopteerd in aanwezigheid van de burgemeester van Dordrecht, een afvaardiging van de Koninklijke Luchtmacht, ooggetuigen, familieleden, afvaardiging van veteranen, oorlog- en verzetsmusea en belangstellenden.
Tenslotte is er een plaquette geplaatst met de naam van een militair die gesneuveld is tijdens de VN-vredesmacht in Libanon.
Philippus Wilhelmus de Koning
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!