TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsklok Gustave Delperdange

Klok ter nagedachtenis aan Gustave Delperdange die op 28 februari 1944 werd geëxecuteerd in Breendonk, omdat hij explosieven wist te ontfutselen en door te sluizen. De klok staat voor in de kerk "Eglise Saint Pierre" naast het altaar in Bastenaken/Bastogne. Sinds kerstavond 1984 hangen er in de toren 3 klokken ter nagedachtenis aan de verwoesting van Bastogne in 44/45. Geschonken door de oud strijders uit bastogne, de Falmschirmjager en de 101st airborne.

Gustave Delperdange is geboren in Warnach op 1 oktober 1911. Tijdens de oorlog baatte hij de steengroeve "Les Roches" uit in Bastenaken/Bastogne, en op die manier bezat hij voor beroepsdoeleinden ladingen dynamiet. Ondanks strenge controles op zijn onderneming slaagde hij erin om geregeld explosieven te leveren aan de verzetsstrijders van Bastenaken/Bastogne, die ze doorstuurden naar Brussel.
In juli 1943 werd hij gearresteerd door de Gestapo en opgesloten in het Fort van Breendonk, waar hij gedurende meer dan zes maanden dwangarbeid moest uitvoeren.

Op 24 februari 1944 vond er een aanslag met explosieven plaats tegen een Duitse wachtpost met aanzienlijke materiële schade als gevolg. Als represaille werden twintig gevangenen geëxecuteerd in het kamp van Breendonk op 28 februari 1944. Eén van hen was Gustave Delperdange.
Gustave Delperdange werd eerst begraven aan de Nationale Schietbaan (Tir National) te Brussel. Enkele jaren later werd zijn lichaam overgebracht naar de begraafplaats van Bastenaken/Bastogne.

Om zijn naam te eren is er na de oorlog een straat naar hem vernoemd: Rue Gustave Delperdange met als bijschrift op het straatnaambord: Prisonnier politique-Né le 1/10/1911. Fusillé au Camp de Breendonck le 28/2/1944.
Zijn naam wordt ook vermeld op het monument van de oorlogshelden in Bastenaken/Bastogne.

Tevens is er een vermelding van zijn naam in de Herdenkingszaal van Fort Breendonk en wordt zijn naam vermeld op de Herdenkingsplaat in Fort Breendonk.

Op de website: www.edbmb.net/genealogy/htm/rueNL.htm is een interview te lezen met de zoon van Gustave Delperdange. Zoon Roland is eigenaar van het museum Au pays d’Ardenne aan de Rue de Neufchâteau 20 in Bastogne waar enkele stukken uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn
De informatie is afkomstig van bovengenoemde website.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cor Muilwijk
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 3), Cor Muilwijk (2)

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 2
Ieder zijn zwarte
Breendonk 1940-1945
Onverwerkt verleden
En wat deed mijn eigen volk?
Het stille verzet