In het dorp zijn op zeven verschillende plekken de erfafscheidingen van huizen gemarkeerd door objecten van beton. Tegenwoordig, in 2015, zullen slechts weinigen weten waarvoor deze objecten oorspronkelijk dienden. Het zijn namelijk oefenbommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger in een Luftwaffe-depot werden opgeslagen.
De bommen werden per spoor aangevoerd naar het 'Feldmunitionslager', dat in het Staatsbos was aangelegd. Van daaruit werden ze met vrachtwagens naar een militair vliegveld getransporteerd. Piloten in opleiding vlogen met de bommen naar een specifiek terrein waar een doel was uitgezet. De oefenbommen waren voorzien van sleuven aan de zijkanten waarin een glazen ampul met fosfor was bevestigd. Bij de landing van de bom brak het ampul, waardoor het fosfor ontstak. Dit stelde waarnemers in staat te zien of de bom juist was gegooid.
Het munitiedepot werd in 1943 aangelegd, oostelijk van de Mooksebaan, halverwege de Biesselt. In september 1944 werd het depot ontruimd en werden de oefenbommen achtergelaten. In 1945, na de terugkeer van de evacuatie, haalden dorpelingen enkele tientallen van deze bommen op en gebruikten ze als erfafscheiding.
Anno 2015 zijn er nog 12 van deze bijzondere objecten te vinden in het dorp. Ze bevinden zich op verschillende plekken: twee op Klein Amerika, twee op 2e Colonjes, twee aan de Kerkstraat, twee aan de Wylerbaan, twee aan de Derdebaan, twee aan de Boersteeg en één aan de Nijmeegsebaan. Deze betonnen markeringen zijn stille getuigen van een ingrijpende periode in de geschiedenis van het dorp.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!