TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Annastraat 2

Dit gedenkteken in de vorm van een plaquette is ter nagedachtenis aan soldaat Albert Willingham. Op 20 en 21 september was in dit huis het hoofdkwartier van het 10e bataljon van het Parachute Regiment dat dit deel van de Oosterbeekse perimeter verdedigde. In de kelder schuilden burgers en militairen. Toen een Duitse militair een handgranaat in de kelder gooide, heeft soldaat Albert Willingham de burgers beschermd door hen af te schermen door voor de handgranaat te gaan staan. Albert kwam hierbij om en is kort daarna begraven in de tuin van dit huis, Na de oorlog is hij herbegraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De plaquette is op 20 september 2024 onthuld in het bijzijn van nabestaanden van Albert Willingham en van Robert Voskuil. Zijn moeder schuilde in de kelder tijdens deze tragische gebeurtenissen.

De plaquette is een initiatief van de 'Friends of the Tenth'. Er zijn vergelijkbare plaquettes in Somerby in Engeland waar het 10e bataljon was gestationeerd in de periode voor operatie Market Garden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Liesbeth Vrieze

51.98708632, 5.84064513