TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord Verzetskrant Het Parool

De Duitsers maken direct na de bezetting een einde aan de persvrijheid. De kranten mogen alleen nog maar pro-Duitse berichten publiceren. Al vrij snel ontstaat de illegale pers: kranten, bladen en blaadjes, gemaakt door het verzet.

Koos Vorrink (1891-1955) is een SDAP (later PvdA)-politicus. Hij probeert meerdere malen een ondergronds blad op te zetten. Alle pogingen mislukken echter, tot hij Frans Goedhart tegenkomt; uit de samenwerking met deze journalist ontstaat in 1941 het illegale blad Het Parool.
In 1942 duiken enkele vooraanstaande SDAP-leden in Nuenen onder bij Dirk Roosenburg, Berg 46. Onder hen zijn Wim Schermerhorn, de eerste minister-president van Nederland na de Tweede Wereldoorlog en Koos Vorrink, redacteur van Het Parool. Op deze plaats in Nuenen worden de teksten voor Het Parool gemaakt. Wout de Vries, een van de groten uit de Nuenense verzetsbeweging, brengt voor hen de berichten weg.

Het illegale Parool wordt daarna via de lijnen van de illegaliteit, door onder andere Dirk Roosenburg, in het zuiden verspreid. In Nuenen heeft Roosenburg in die tijd naast ondergedoken Joden ook handgranaten in zijn huis. Hij vertrekt in 1944 naar Engeland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jeroen Koppes

Gerelateerde boeken

Een onbelicht verleden
Onderdrukking en verzet
Oorlog in de collegebanken
Operation Market-Garden
Bevrijding Woensel