TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Joods Werkkamp Schaarshoek

Op deze plaats bevond zich tussen februari en oktober 1942 het Joodse werkkamp ‘Schaarshoek’.

In de jaren dertig liet de Nederlandse Regering z.g. werkverruimingskampen bouwen om in het kader van de werkverschaffing werklozen in te huisvesten. Vanaf januari 1942 werden ruim 40 van deze kampen waaronder Schaarshoek, aangewezen om plaats te maken voor door anti-Joodse maatregelen werkloos geworden Joodse mannen. De Joodse Raad Amsterdam kreeg in januari 1942 opdracht om hiervoor de eerste 1075 mannen te "leveren". Later volgden er meer uit andere delen van het land.

De kampen lagen vooral in het Noorden en Oosten van Nederland en het werk bestond o.a. uit spitten op de heide, aardappels rooien en het aanleggen van wegen of paden. In de loop van het jaar werden de omstandigheden steeds slechter en in de nacht van 2/3 oktober 1942 werden vrijwel alle kampen ontruimd en de bewoners afgevoerd naar Westerbork. Dit gold ook voor Schaarshoek.

Na het vertrek van de Joodse dwangarbeiders werden in het kamp o.a. evacués uit Den Haag en Scheveningen en later ook uit andere plaatsen ondergebracht, wiens huizen vanwege de bouw van de Atlantikwall waren gesloopt. De laatste bewoners tijdens de 2e wereldoorlog waren inwoners van Twilhaar die moesten verhuizen vanwege de bouw van V1 lanceerinstallaties.

De plaats is tegenwoordig in gebruik als summercamp voor jongeren. Alleen de kantine is grotendeels in takt gebleven.

Veel informatie over dit- en over de andere kampen is te vinden op www.joodsewerkkampen.nl.
Een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Ondergang
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tegen beter weten in
Tussen de barakken...
Hitlers Holocaust
Encyclopedie van de Holocaust