TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Memorial Le Paradis Massacre

"Ter nagedachtenis aan
de 97 soldaten
die stierven bij het
bloedbad op
27 mei 1940
in Le Paradis
Noord-Frankrijk

Deze soldaten werden gerekruteerd
uit het 2e bataljon The
Royal Norfolk Regiment,
1e bataljon The Royal Scots
en andere Britse
expeditiemachtseenheden"

Monument onthuld op 13 juli 2021 door HRH The Princess Royal.

Tijdens de Duitse invasie van Frankrijk in mei 1940 zaten de bataljons van het Royal Norfolk Regiment en de Royal Scots in de 4e infanteriebrigade van de 2e infanteriedivisie en hadden ze de taak om de opmars te vertragen om de evacuatie van Duinkerken mogelijk te maken.
Na hevige gevechten waarbij de SS-divisie Totenkopf zware verliezen leed, trokken de elementen van de 4e Infanteriebrigade zich terug naar het gebied rond Cornet Farm buiten Le Paradis op de Pas de Calais. Opnieuw was er hevige strijd, maar uiteindelijk gaven de 99 overlevenden zich over aan de eenheid van SS Hauptsturmführer Fritz Knockleins die in de buurt tegen de Royal Scots had gevochten. Graven die later in 2007 werden ontdekt, suggereren dat er mogelijk nog eens 20 Royal Scots zijn gedood in een apart bloedbad. De 99 mannen die zich overgaven, werden naar een schuur gebracht waar twee machinegeweren waren opgesteld en beschoten totdat ze allemaal waren gevallen en de lichamen vervolgens met bajonetten waren doorboord. 97 werden gedood, maar twee mannen, soldaat O'Callaghan en Pooley overleefden, waarbij O'Callaghan Pooley 's nachts in veiligheid bracht voordat de lokale Fransen de lichamen de volgende dag moesten begraven. De twee mannen werden 3 dagen later gevangengenomen en overgebracht naar militaire ziekenhuizen. Er was niets bekend over het bloedbad totdat Pooley in 1943 werd gerepatrieerd vanwege verwondingen, maar de autoriteiten weigerden te geloven dat de Duitsers tot dergelijke acties in staat waren. Pas toen O'Callaghan in 1945 werd vrijgelaten als krijgsgevangene en Pooley's verhaal bevestigde, begon er een onderzoek.
Knockleins Company werd door de twee overlevenden en Franse getuigen geïdentificeerd als verantwoordelijk en hij werd gearresteerd, berecht en schuldig bevonden en op 28 januari 1949 geëxecuteerd door ophanging.
De lichamen werden in 1942 door de Fransen opgegraven, maar slechts 50 van de 97 konden worden geïdentificeerd. Ze werden herbegraven op het kerkhof van Le Paradis, dat nu deel uitmaakt van Le Paradis Commonwealth War Graves Cemetery.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

Gerelateerde boeken