TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Elisabethkirche Marburg

Het graf van voormalig Rijkspresident Paul von Hindenburg en zijn vrouw Gertrud bevindt zich in de noordelijke torenkapel van de Elisabethkerk. Beiden werden in 1934 begraven in het Tannenbergmonument in Oost-Pruisen. Om te voorkomen dat de lichamen in handen van het Rode Leger zouden vallen, liet Hitler de kisten van het echtpaar op 12 januari 1945 door eenheden van de Wehrmacht uit het monument verwijderen, een dag voordat het Rode Leger de Slag om Oost-Pruisen begon. De kisten gingen op transport te Königsberg met de lichte kruiser Emden naar Pillau, vanwaar het passagiersschip Pretoria haar naar Stettin bracht. Aan het einde van de oorlog bevonden beide kisten zich in een zoutmijn in Thüringen, waar ze in de zomer van 1945 door Amerikaanse legereenheden werden ontdekt. ​​In augustus 1946 werden de kisten uiteindelijk begraven in de torenhal van de Elisabethkerk.

Voor het einde van de oorlog in 1945 werden de doodskisten van de Pruisische koningen Friedrich II en Friedrich Wilhelm I tijdelijk opgeslagen in een Thüringer zoutmijn. Na het einde van de oorlog brachten soldaten van het Amerikaanse leger de doodskisten uit Thüringen terug naar de Elisabethkerk. Op initiatief van Lodewijk Ferdinand van Pruisen kwamen de doodskisten uiteindelijk naar de kapel van kasteel Hohenzollern .

De noordelijke muur van het schip draagt nog steeds sporen van het luchtbombardement van 22 februari 1944. Verder bleef de kerk ongeschonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: TracesOfWar.com

50.81493819, 8.76997095

Lees meer (1)