TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Overblijfselen Militair Transit Depot Westerplatte

Westerplatte is een lang schiereiland aan het begin van de haven van de Poolse stad Gdansk zo’n 7 kilometer noordelijk van het centrum aan de Oostzee. Toen Danzig (het huidige Gdansk) een vrije stad werd na de Eerste Wereldoorlog was het Polen toegestaan de Westerplatte te bezetten voor militaire- en handelsdoelen en posteerde hier een garnizoen om het te beschermen en bewaken. Er werd o.a. een militair depot in gebruik genomen door de Polen.

Start Tweede Wereldoorlog:
Op 1 September 1939 schoten de Duitsers als eerste schoten af vanaf het oude slagschip Schleswig-Holstein waarna direct erna de aanval vanaf het land begon. Het was zonsopgang en dit zou het officiële startsein voor het begin van de tweede wereldoorlog worden. Het militaire depot was het eerste doel van de Duitsers. De 182 Poolse soldaten van het garnizoen, zwaar in de minderheid, waren een week totaal ingesloten maar bleven doorvechten.

Uiteindelijk gaven de Polen hun verzet op na herhaaldelijke bombardementen van Duitse stuka vliegtuigen, granaatvuur van het slagschip en zware artillerie. De Poolse majoor Sucharski had de opdracht gekregen om het depot 12 uur te verdedigen. Pas na 7 dagen heroïsche strijd gaven de Polen zich eindelijk gewonnen.

Na de oorlog:
Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen groeide Westerplatte uit tot een nationaal symbool van Pools verzet. Bezoekende staatshoofden en officiële delegaties werden vaak uitgenodigd voor een bezoek aan het schiereiland. Ook de toenmalige (Poolse) paus bracht een bezoek. De as van de Poolse majoor die zolang volhield werd uitgestrooid op de begraafplaats van Westerplatte.

Naast de begraafplaats is het voormalige slagveld een openluchtmuseum. Er staan nog wat resten van Poolse barakken, funderingen van het depot en andere gebouwen. Ook staat er een imposant stenen monument ter nagedachtenis van de Poolse verdedigers van de slag alsmede het herdenken van het begin van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Tenslotte kun je een kijkje nemen in wachthuisje nummer 1 dat als enige nog overeind staat. Het is ingericht als museum en is in dezelfde staat teruggebracht als toen de slag plaatsvond in de begindagen van de oorlog en de moeite waard om te bezoeken.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel
  • Foto's: Cheapskatetravel

Gerelateerde boeken

Poland 1939: