TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Omgekomen Dwangarbeiders Pulgar

In deze gedenkstätte op de plaats van het voormalig kerkhof van Pulgar bevinden zich de collectieve graven van- en diverse plaquettes en monumenten ter herinnering aan de, o.a. Russische, Nederlandse en Italiaanse dwangarbeiders die hier tijdens de 2e wereldoorlog zijn omgekomen.

Al sinds het begin van de oorlog bevonden zich in deze omgeving diverse dwangarbeiders-kampen om arbeidskrachten te leveren voor de hier gevestigde chemische industrie. De omstandigheden in de fabrieken en in deze zogenaamde "Arbeitserziehungslager" waren onmenselijk en veel gevangenen stierven als gevolg van ondervoeding, mishandeling, difterie en tyfus.

De overledenen van de kampen "Lippendorf De Kippe" of "Höhensonne"en "Peres Alpenrose" werden begraven op de begraafplaats van Pulgar. In deze kampen kamen kwamen ook veel van de slachtoffers van de razzia's rond de Merwede, Beverwijk, Velsen-Noord en Groningen terecht.

Door uitbreiding van de industrie is het dorpje Pulgar verdwenen maar de plaats van het kerkhof naast de ingang van de fabriek is echter ongemoeid gelaten en heringericht als herdenkingscomplex.

Op 2 bronzen platen staan de namen van de ruim 100 in deze kampen omgekomen Nederlanders.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Liniecrossers

51.18792, 12.35338