TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Oradour-sur-Glane

In Oradour-sur-Glane, een dorp van ruim zeshonderd inwoners, was het relatief rustig tijdens de tweede wereldoorlog. Af en toe werd er een Duitse soldaat gespot, maar van geweld was weinig sprake tot 10 juni 1944.

Twee dagen eerder blies het Franse verzet een spoorbrug op vlak bij het dorp. Daarbij kwamen twee Duitsers om het leven, waaronder Helmut Kämpfe, een belangrijke SS’er en een persoonlijke vriend van Sturmbähnfuhrer Diekmann. Na het opblazen van de spoorbrug werden al 28 Franse gevangenen geëxecuteerd, maar Diekmann wilde meer.
Op 10 juni na de middag omsingelden zijn soldaten het dorp en werden alle uitgangen versperd. Niemand kon er nog in of uit, toch was van paniek weinig sprake.
Soldaten vertelden de inwoners dat het om een routinematige identiteitscheck ging.
Terwijl de bijna 650 aanwezigen zich op het dorpsplein verzamelden, werden mannen en vrouwen gescheiden. De mannen moesten in schuren groeperen, vrouwen en kinderen dienden naar de kerk te gaan. Niet veel later, rond vier uur ‘s middags, werden de schuren doorzeefd met kogels. In de kerk werd brand gesticht en een verstikkende rook verspreidde zich. De meeste inwoners werden levend verbrand, wie trachtte te vluchten werd door soldaten opgewacht en doodgeschoten. Slechts 6 inwoners overleefden deze slachtpartij.
Na de moordpartij werd ook de rest van het dorp in vuur en vlam gezet.

Kort na de oorlog werd Oradour-sur-Glane bezocht door de Franse president Charles de Gaulle. Het dorp moest behouden blijven als monument en herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog.
Oradour ligt er nog exact bij zoals de nazi’s het op die zwarte zaterdag achterlieten.
Door middel van bordjes op de gevels zie je welk gebouw welke functie had. Verschillende woonhuizen, een bakker, een kledingatelier waar de naaimachines nog in staan, een kapperszaak en een garage vol uitgebrande auto’s zijn de stille getuigen van deze gruweldaden.

In het martelarendorp in de ruïne van de voormalige Saint-Martin-kerk hangt nog een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers van de eerste wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

45.9282396, 1.0406