TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Armée Secret

Aan de Rue Bronromme nabij het dorpje Densié ligt een monument voor de Armée Secret. het geheime Belgische leger, A.S.

Het monument herdenkt omgekomen leden van het geheime leger, waaronder een Amerikaans soldaat Phil Cimino en de omgekomen verzetsleden van de groep 'Le Chevreuil'.

PIROTTE Roger, leeftijd onbekend, brigadier bij de A.S., omgekomen in de gevechtshandelingen met de Duitsers op
10 september 1944.

BERTRAND Joseph, 31 jaar, lid van de A.S., gefusilleerd op 6 oktober 1943 in de Citadelle van Luik op verdenking van spionage.

KEUTIENS Hubert, 19 jaar !, llid van de A.S., veroordeeld voor het dragen van een wapen (in de tram van Spa naar Verviers), gefusilleerd op 17 september 1943 in de Citadelle van Luik.

CHEVOLET Leon, leeftijd onbekend, lid van de A.S., hij wordt nog steeds vermist, laatst bekende plaats van verblijf was in gevangenschap te Duitsland.

TOUSSAINT Theophile, leeftijd onbekend, lid van de A.S., hij wordt nog steeds vermist, laatst bekende plaats van verblijf was in Bergen-Belsen, Duitsland.

BECKERS Pierre, 43 jaar, lid van de A.S., gefusilleerd op 10 september 1944 te Winamplanche (La Reid) op verdenking van spionage. (vader van de hieronder genoemde Jean Beckers)

BECKERS Jean, 22 jaar, lid van de A.S. gefusilleerd op 10 september 1944 te Winamplanche (La Reid) op verdenking van spionage. (zoon van de hierboven genoemde Pierre Beckers)

SHULTE Ernest, leeftijd onbekend, Luitenant bij de A.S., omgekomen tijdens gevechten met de Duitsers op 10 september 1944.

ANDRE Pierre, 30 jaar, lid van het verzet en gedropt bij de dropzone "Le Chevreuil" bij Bronromme, werd in mei 1944 op transport gesteld naar concentratiekamp Buchenwald, overleden in concentratiekamp Oraniënburg, Duitsland.

FRANSSEN Marcel, 46 jaar, lid van het verzet en gedropt bij de dropzone "Le Chevreuil" bij Bronromme, werd in mei 1944 op transport gesteld naar concentratiekamp Buchenwald, overleden in een concentratiekamp maar onbekend waar.

RENSON Paul, leeftijd onbekend, lid van het verzet en gedropt bij de dropzone "Le Chevreuil" bij Bronromme, werd in mei 1944 op transport gesteld, overleden in concentratiekamp Flossenberg, Duitsland.

SAELENS Richard, leeftijd onbekend, id van het verzet en gedropt bij de dropzone "Le Chevreuil" bij Bronromme, tevens soldaat bij het 1e regiment Lanciers, omgekomen in een concentratiekamp maar onbekend waar.

SCHERNER Julien, 40 jaar, lid van het verzet en gedropt bij de dropzone "Le Chevreuil" bij Bronromme, werd in mei 1944 op transport gesteld naar concentratiekamp Buchenwald, overleden in een concentratiekamp maar onbekend waar.

CIMINO Phil, 21 jaar, Technical Sergeant. Gedood door de Duitsers op 10 september 1944.

Hij was lid van de bemanning van een B-17 bommenwerper die op 7 juli 1944 in de Noordoostpolder een noodlanding moest maken. Via smokkelroutes werd hij naar het zuiden gebracht om zich weer bij de Amerikanen te kunnen aansluiten, die sinds D-day 6 juni 1944 steeds verder naar het noorden oprukten. Op enig moment kwam hij in België en besloot zich daar aan te sluiten bij het A.S. Tijdens gevechten met de Duitsers kwam hij op 10 september 1944 om het leven. Phil Cimino is na de oorlog herbegraven in Amerika.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://bel-memorial.org