TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Dwangarbeid tijdens het Nationaalsocialisme

In het voormalig Gauforum in Weimar is sinds 8 mei 2024 het "Museum Zwangsarbeid im Nationalsozialismus" gevestigd. Gedurende de 2e wereldoorlog werden zoveel mogelijk mannen opgeroepen voor dienst in het leger. Hun banen, en die in de oorlogsindustrie werden ingenomen door vrouwen, maar vooral ook door miljoenen dwangarbeiders die afkomstig waren uit alle bezette landen.

Het museum dat een een initiatief is van de Buchenwald- en Mittelbau-Dora Memorials, besteedt in een permanente tentoonstelling aandacht aan de geschiedenis van de massale inzet van gevangenen, joden en geronselde burgers die werden gedwongen om onder meestal erbarmelijke omstandigheden voor nazi-Duitsland werk te verrichten.

Daarnaast schetst het museum ook een portret van de nationaal-socialistische samenleving. Deze was radicaal racistisch en steunde op twee pijlers: aan de ene kant het aanbod van integratie aan de meerderheid, gepropageerd als de "Volksgemeinschaft", en aan de andere kant uitsluiting, vervolging en uiteindelijk vaak moord op degenen die daar niet bij hoorden.

De locatie van het museum is een historische keuze. Het Gauforum was de residentie van Fritz Sauckel, de Gauleiter van Thüringen. In dit gebouw dat een toonbeeld is van nazi-architectuur werd Sauckel in 1942 benoemd tot "Algemeen Gevolmachtigde voor de Arbeidsinzet" (GBA). Als GBA was Sauckel grotendeels verantwoordelijk voor de deportatie van miljoenen dwangarbeiders naar het Duitse Rijk.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Renée Cieraad