TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Lidice en Ležáky (Tsjechië) Foy

Op 2 juni 2023 werd een nieuw monument onthuld in het Vredesbos bij Bastogne voor de vernietigde dorpen Lidice en Ležáky. Het werd ceremonieel ingehuldigd door ambassadeur Pavel Klucký en verschillende burgerlijke en militaire vertegenwoordigers o.a. van de Tsjechische Republiek en de betrokken dorpen.

Het monument is de originele eerste steen van de Švanda molen in Ležáky, waarin de Libuše-zender verborgen was.
De steen, het infobord en drie Tsjechische lindebomen blijven hier staan als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog en de noodzaak om ze in het geheugen te bewaren, zodat ze zich niet herhalen. Een plaquette verduidelijkt de symboliek van de lindeboom.

De zender van de SILVER-A-groep, bekend onder de codenaam LIBUSE, bestond uit een Mk.VI zender en ontvanger gemonteerd in één houten doos en vervoerd in een koffer bestemd voor een Mk.III. De ontvanger bleek echter in Groot-Brittannië inefficiënt te zijn en om deze reden werd de LIBUSE set aangevuld met een commercieel geproduceerde ontvanger SX24 Skyrider Defiant van het Amerikaans bedrijf Hallicrafters.
De Mk.VI werd ontwikkeld en geproduceerd in Groot-Brittannië tijdens 1941 en 1942. Afhankelijk van het productieontwerp en de capaciteit werden de sets verdeeld in vier variaties gemarkeerd van A tot D. De set geleverd aan de SILVER-A groep was een Mk.VI variant C.

Het "Libuse calls London" was een activiteit van de SILVER-A-groep, vanuit Groot-Brittannië gedropt in het protectoraat Böhmen und Mähren (bezet Tsjechoslowaaks gebied), tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Drie Tsjechoslowaakse soldaten werden uitgezonden door de Tsjechoslowaakse regering in ballingschap en getraind door de Britse SOE. Ze werden samen gedropt met twee andere groepen, ANTHROPOID en SILVER-B, in de nacht van 28 op 29 december 1941.
SILVER-A was één van de meest succesvolle operaties van het Tsjechoslowaakse ministerie van Defensie in ballingschap. De groep die bestond uit commandant 1Lt Alfred Bartos, SSgt Josef Valcik en radio-operator L/Cpl Jiri Potucek, bracht met succes alle opdrachten tot een goed einde. Ze slaagden erin om de onderbroken radioverbinding te herstellen tussen de Tsjechische verzetsbewegingen en de Tsjechoslowaakse regering in Londen, Ze konden ook de verbinding herstellen met hun eigen uitgebreid weerstandsnetwerk en contact leggen met hun belangrijkste verzetsfiguren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck