TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Harrie van de Burgt (#4)

Harrie van de Burgt

Een patrouille van de Amerikaanse 7th Armoured Division stootte op drie oktober 1944 op de Breemortel op een groep SS'ers. Van deze patrouille maakte ook de Deurnese verzetsman en hulpbesteller bij de posterijen Harrie van de Burgt deel uit. Terwijl de rest van de patrouille zich terugtrok om versterking te halen, bleven Harrie en de leden van de Belgische 'Witte Brigade' François Baetens en Juliën Magel achter en zij vielen in handen van de Duitsers.

Na de ondervraging door de SD, de beruchte Duitse Sicherheitsdienst, werden de drie mannen enkele dagen later geëxecuteerd op het vliegveld bij Herongen; Fliegerhorst Venlo. De executie vond plaats in opdracht van SS-Hauptscharführer Max Ströbel en werd voltrokken door drie SSers: Nitsch, Conrad en Fiebig. In juli 1946 werd door Nitsch de exacte plaats aangewezen waar van de Burgt, Baetens en Magel zouden zijn geëxecuteerd, maar helaas werden de stoffelijke resten niet meer teruggevonden.

Harrie van de Burgt werd mede herdacht op een gezamenlijk bidprentje van Zeilbergse oorlogsslachtoffers, zijn naam staat vermeld op het oorlogsmonument in Zeilberg en op het provinciaal gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' in Waalre.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen