TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Joods Werkkamp Het Wijde Gat

In de jaren derig liet de Nederlandse Regering z.g. werkverruimingskampen bouwen om in het kader van de werkverschaffing werklozen in te huisvesten. Vanaf januari 1942 werden ruim 40 van deze kampen waaronder het Wijde Gat, aangewezen om plaats te maken voor door anti-Joodse maatregelen werkloos geworden Joodse mannen. De Joodse Raad Amsterdam kreeg in januari 1942 opdracht om hiervoor de eerste 1075 mannen te "leveren". Later volgden er meer uit andere delen van het land.

De kampen lagen vooral in het Noorden en Oosten van Nederland en het werk bestond o.a. uit spitten op de heide, aardappels rooien en het aanleggen van wegen of paden. In de loop van het jaar werden de omstandigheden steeds slechter en op 2 oktober 1942 werden alle kampen ontruimd. De bewoners werden overgebracht naar Westerbork en van daaruit gedeporteerd naar de kampen in het oosten.

Op 10 juli 1942 kwam de eerste groep van ca. 80 mannen in het Wijde Gat aan. Zij waren afkomstig uit Groningen en werden ingezet bij de ontginning van het heidegebied in de omgeving. Enkele uit het kamp afkomstige en bewaard gebleven brieven maken melding van het zware werk en de steeds verder verslechterende omstandigheden.

Op 2 oktober werd het het kamp ontruimd en de bewoners afgevoerd naar Westerbork. Slechts enkelen van hen overleefden de oorlog. Het kamp is in 1947 afgebroken en er resteert niets meer dan een betonplaat waarop ooit het aggregaat heeft gestaan.

Op 21 september 2023 is op de plaats waar het kamp zich bevond een monument onthuld. Verder is de poort opnieuw opgericht, zijn er informatieborden geplaatst en met paaltjes de grenzen van het kamp zichtbaar gemaakt.

Veel informatie over dit- en over de andere kampen is te vinden op: www.joodsewerkkampen.nl. Een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Ondergang
Encyclopedie van de Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tussen de barakken...
Tegen beter weten in
Hitlers Holocaust