TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Werkkamp Arriën

Op de plek van het voormalige werkkamp Arriën staan een aantal informatieborden die herinneren aan de geschiedenis van deze plek. Voor de oorlog bestonden al plannen van de Rijksdienst voor Werkverruiming om hier een kamp te bouwen waar werklozen te werk zouden worden gesteld. Het kamp werd in november 1940 met dit doel in gebruik genomen maar dit duurde niet lang.

Vanaf januari 1942 tot de nacht van 2 op 3 oktober (Jom Kipoer) van dat jaar is het kamp in gebruik geweest als buffer voor Kamp Westerbork. Joodse mannen woonden in die periode als arbeider in het kamp en werden ingezet bij graafwerkzaamheden en wegenaanleg. In genoemde nacht zijn alle Joodse mannen uit de werkkampen, zo ook die uit Kamp Arriën, naar Kamp Westerbork afgevoerd. Hen was wijs gemaakt dat daar gezinshereniging zou plaatsvinden. Van vervoer was nauwelijks sprake. De barre tocht moest te voet worden afgelegd. Het redelijke rantsoen werd na enige tijd aanmerkelijk kleiner, omdat de bezetter het niet nodig vond om voldoende voedsel aan Joodse mensen te verstrekken. Van de 96 mannen uit dit kamp overleefden er maar 2 de oorlog.

Het kamp is na 1942 opvangcentrum voor evacués uit de "Randstad" geweest. Zij moesten wijken voor de activiteiten rond de Atlantikwall. Vanaf 1946 zijn de barakken, ten gevolge van de heersende woningnood, bewoond geweest door gezinnen uit de omgeving. In 1969 wordt het kamp gesloten en gesloopt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Ondergang
Tegen beter weten in
Tussen de barakken...
Hitlers Holocaust
Encyclopedie van de Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog