TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken N.V.W.

In de Blijde Inkomststraat aan huisnummer 15 hangt een gedenkplaat :
" Gewest Leuven N.W.V.
6-10-1942
In dit huis (Werbestelle) werden de opeisingsbevelen uitgevoerd.
Als aandenken aan:
de weggevoerden
de ondergedokenen
van het arrondissement Leuven
10-10-1965 2-10-1977 "

Bij aanvang van de bezetting probeerden de Duitsers in België een oplossing te vinden voor het werklozenprobleem door de inschakeling van de Belgische arbeidskrachten in de Duitse oorlogvoering, dit op vrijwillige basis. Hiervoor werd door de bezetter over het ganse land een dicht net van aanwervingsbureaus opgericht die nauw samenwerkten met de Belgische arbeidsbureaus.
De actie voor vrijwillige tewerkstelling in Duitsland leverde uiteindelijk niet het verhoopte resultaat op maar het land had dringend behoefte aan arbeidskrachten die rechtstreeks in de oorlogsproductie konden ingeschakeld worden.
Het militair bestuur in Brussel kwam onder druk te staan : komen de Belgische arbeiders niet vrijwillig naar Duitsland, dan moesten zij ertoe gedwongen worden.
Op 6 oktober 1942 vaardigde generaal von Falkenhausen hiervoor een verordening uit.
De inwoners van België konden voortaan verplicht worden tot het verrichten van arbeid in België én in het hele Rijksgebied, Duitsland en de bezette gebieden dus. De maatregel was van toepassing op de mannen tussen 18 en 50 jaar en de ongehuwde vrouwen tussen 21 en 35 jaar. Voor iedere aanwerving en ieder ontslag, behalve voor staatsbetrekkingen, moest de toestemming van het arbeidsambt gevraagd worden. Iedere mannelijke inwoner van België moest kunnen bewijzen dat hij werk had. Kortarbeiders, arbeiders zonder arbeidscontract en personen die niet voor eigen rekening werkten, werden verplicht zich te laten registreren bij het arbeidsambt. Om dat alles op een efficiënte manier uit te voeren en te controleren werd het arbeidsboekje ingevoerd. De tweede verordening van 6 oktober had betrekking op de uitvoeringsmodaliteiten van de verplichte tewerkstelling in België en Duitsland.

Bron: België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 2 (1984)–Herwig Jacquemyns

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck