TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graven Slachtoffers 14 Mei 1940 Doelen

Tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam vielen verschillende slachtoffers in de in 1934 herbouwde Doelenzaal aan de Coolsingel. Dit concertgebouw was door de Nederlandse autoriteiten aangewezen als locatie voor de internering van ‘staatsvijandelijke lieden’. Dit waren onder meer personen met de Duitse nationaliteit en (vermeende) Nederlandse sympathisanten van de vijand. Tweeëntwintig van deze slachtoffers werden begraven op de begraafplaats in Crooswijk. Op een gedenksteen staan zowel Nederlandse als Duitse namen onder de tekst "14 mei 1940 Doelen". Een van de genoemde personen is Martin Friedland, een op 9 december 1881 in Burg Stargard geboren Joodse componist die sinds 1938 in Nederland als vluchteling verbleef. Waarschijnlijk werd hij vanwege zijn Duitse afkomst door Nederlandse autoriteiten in De Doelen vastgehouden.

Aan beide kanten van de gedenksteen staan twee afzonderlijke stenen met daarop elk een davidster en de namen van respectievelijk Max Heidt en Werner Wartelsky, beiden eveneens overleden tijdens het bombardement van 14 mei. Werner Wartelsky werd geboren op 4 mei 1910 in Köningsberg. Hij was van Joodse komaf en als zijn laatste verblijfplaats werd kamp Westerbork geregistreerd, dat op dat moment een opvanglocatie was van de Nederlandse overheid voor Duits-Joodse vluchtelingen. Op de website Joods Monument wordt gesuggereerd dat Wartelsky mogelijk onderweg was om via de haven van Rotterdam naar Argentinië te emigreren, waar zijn ouders reeds verbleven. Zijn echtgenote, Lotte Sara Schmulewitz, zat op dat moment nog in Westerbork, waar ze de oorlog zou overleven. De op 17 mei 1900 in Giesen geboren Joodse koopman Max Heidt was de echtgenoot van de in Rotterdam geboren Eveline Pool. Zij en hun zoon Eddy overleefden de oorlog. Zowel Heidt als Wartelsky stierven waarschijnlijk ook terwijl ze op grond van hun Duitse nationaliteit geïnterneerd waren in De Doelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Kevin Prenger

Gerelateerde boeken

Mei 1940
Een soldaat doet zijn plicht
In het rijk van Demonen

51.93797, 4.49243