TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Ni8 KW-linie Pamel

In de vooravond van de Duitse inval in België werd tijdens de periode 1939/1940 een Ijzeren muur opgetrokken. Deze weerstandslinie was versterkt met stalen versperringen, prikkeldraad, spoorstaven, etc... en liep in zigzagpatroon vanaf de rivier de Dender in de richting van Meerbeke. Deze bunker uit 1939 maakte deel uit van de K(oningshooikt)-W(aver)-linie, een aftakking ervan liep vanaf Waver tot hier in Pamel. De linie diende als obstakel voor de Duitse troepen en deze aftakking in Pamel was een hindernis in de richting van Frankrijk. Er bevonden zich 4 van deze bunkers in deze regio, 2 kleinere en 2 grote die via loopgraven met elkaar verbonden waren. Ook waren ze zo gebouwd dat hun schootsbereik elkaar overlapten.
De fundamenten van de bunker zitten 2 meter diep en de muren hebben een dikte van wel 1,30 meter. Ze zijn dan ook bestand tegen afzonderlijke inslagen van granaten tot 220 mm. De buitenzijde werd bekleed met cementen noppen, ook wel benoemd als 'eitjes' of 'Tiroler tepeltjes'. Het patroon vormt een soort bladerdak dat diende als camouflage. De bovenzijde van het bouwwerk is glad maar er werden 16 haken voorzien om camouflage-netten aan te bevestigen. Er waren 4 speciale kokers die voorzien waren voor de luchtverversing maar ook zorgden dat ingeworpen granaten opnieuw naar buiten rolden. Bovenaan is ook een opening voor een periscoop, via dit toestel kon de bunker mede door een veldtelefoon in verbinding staan met de andere bunkers in de buurt. De bunker had twee deuren waarbij de binnendeur samen met de buitendeur een sas vormde en zo de geschutsruimte afsloot. In de bunker bevinden zich 3 geschutsruimten die elk over 3 valse en 3 echte schietgaten beschikken.
De bunker werd bemand door 7 manschappen waarvan er steeds zeker 3 in de bunker verbleven. Slechts 5 dagen kon de linie het Duitse geweld tegenhouden, bij bevel van hogerhand werd deze prijsgegeven en dienden de troepen zich op 16 mei 1940 terugtrekken naar de Schelde-linie.
Op het einde van 1941 werd de IJzeren muur op bevel van de Duitsers afgebroken en het staal van de hier gebruikte versperringen kregen een nieuwe bestemming, bv. als obstakel op het strand van Normandië.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tim De Vleeschouwer
  • Foto's: Leo Van Vreckem

Gerelateerde boeken

Burchten en forten en andere versterkingen in Vlaanderen