TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Verzetsstrijder Marcel Demonceau

Marcel Demonceau studeerde economische en financiële wetenschappen in Brussel.
In de herfst van 1940 sloot hij zich aan bij een clandestiene organisatie van de ULB, waarvan hij als reserveofficier mee de militaire structuur vastlegde.
Via zijn echtgenote werd hij vanaf maart 1942 lid van de inlichtingendienst Luc-Marc.
Vanaf november 1942 stelde hij kritische verslagen en contra-rapporten op voor de agenten van alle sectoren van dit netwerk. Dezelfde maand moest hij onderduiken en ging hij met zijn mannen van het Comité de surveillance tot directe actie over.
Van de herfst 1942 tot de lente 1943 volgde de ene sabotage en zegeldiefstal na de andere.
Met een ploeg Partisanen bereidde hij zelfs een aanslag op Léon Degrelle voor. Het plan lekte uit en op 4 mei 1943 ontsnapte hij ternauwernood aan een arrestatie waarbij hij een Duitse politieman neerschoot en zijn echtgenote aangehouden werd.
Ze werd weggevoerd naar Duitsland maar zou de hel der concentratiekampen overleven.
Op 30 juni 1943 werd hij met zijn mannen omsingeld in een huis te Elsene maar kon na een lang vuurgevecht met een tiental doden bij de Duitse politiediensten opnieuw ontsnappen. Demonceau, die ook nog meewerkte aan een ontsnappingsnetwerk voor geallieerde militairen en Belgische patriotten, werd uiteindelijk op 10 juli 1943 toch aangehouden in Terhulpen.
Hij werd opgesloten te Breendonk maar slaagde er op 24 december 1943 in uit zijn cel te ontsnappen en een bewaker neer te slaan , een unicum in de geschiedenis van het kamp, maar een patrouille verraste hem.
Na 8 maanden van mishandeling werd hij uiteindelijk te Breendonk gefusilleerd op 22 februari 1944.

Bron : Belgium WWII – Persoonlijkheden – Thema : Verzet

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Breendonk 1940-1945
For Rex and for Belgium
Winkler Prins encyclopedie van de Tweede Wereldoorlog
Ieder zijn zwarte
En wat deed mijn eigen volk?
Onverwerkt verleden